- Det smaker jo helt fantastisk og er et helt unikt krydder, er dommen fra kjøkkensjef Rune Ørsjødal. Han jobber på Ågot Lian Sjømatkjøkken som er spesialister på sjømat i Trondheim.

Kjøkkensjefen ser for seg at krydderet kan blant annet brukes i asiatisk-inspirerte retter og skalldyr. Han håper ungdommene fra Frøya vil fortsette å utvikle produktet sitt, så flest mulig får tak i det.

- Jeg ser for meg at både vi og andre restauranter vil være interessert i å bruke dette spennende krydderet. Selv om jeg håper vi får ha det for oss selv så lenge som mulig, flirer han.

Vant innovasjonspris

Nemo ved Frøya videregående skole vant nylig både «innovasjonsprisen» og «beste matopplevelse» på fylkesmessen for ungdomsbedrifter i Levanger. I knivskarp konkurranse med 500 andre elever fra hele Trøndelag. Nå skal de konkurrere i NM Ungdomsbedrifter som arrangeres av Ungt Entrepenørskap og holdes i Lillestrøm 29-30 april.  - Vi må jo prøve å vinne, men det er helt fantastisk at vi kom så langt. Uansett hva som skjer er det flere som vil fortsette med Algarum, etter at vi er ferdig på skolen, sier daglig leder i Nemo, Frida Elise Hagen (17). Hun og de andre 12 som går siste året på restaurant og matfag på Frøya VGS, kom selv på ideen om å lage et krydder av tang og andre såkalte LUR-arter. LUR står for lite utnyttede ressurser. -Vi var skeptiske i starten, men godt hjulpet av lærerne våre, fant vi på flere produkter som kråkebolleaioli, ostegratinerte purpursnegler, kamskjellbrød, og hjerteskjellsuppe, for å nevne noe. Det er virkelig en blå åker der ute, forteller hun engasjert.

Potensiale for utenlandseksport

Norges sjømatråd synes det er fantastisk at ungdommer er med på å drive utviklingen framover. De tror slike produkter kan ha potensiale utenfor landets grenser også. - Dette er jo virkelig produktutvikling på et helt nytt nivå, og det er kjempeflott at det er såpass unge mennesker som står bak. Noen av disse ungdommene var jo med og hjalp til da Sveriges masterkokk var på besøk på Frøya også, så det er jo helt i tråd med å gjøre norsk mat kjent i utlandet, sier kommunikasjonssjef i Norges Sjømatråd, Geir Bakkevoll. - Hele Frøya og alle som deltok der fortjener en stor takk, og særlig ungdommene, legger han til.

Fem til lege

Men å utvikle nye og uprøvde matretter er heller ikke ufarlig. Etter å ha testet sjøstjerner ble fem elever sendt til legesjekk etter å ha blitt kvalm og kastet opp.  - Jeg bare så for meg overskriften i VG (selv om Hitra-Frøya selvsagt hadde vært først ute med nyheten): «Fem elever alvorlig syke og sendt til sykehus». Hjertet banka rimelig fort og jeg var helt likbleik, sier lærer Ellen Johansen. - Du var ganske geleaktig ja, ler Frida Elise. Heldigvis viste det seg at det ikke var noe galt. Det var kun fantasien til elevene som spilte dem et puss, da de leste om en giftig sjøstjerne på nettet.  - Elevene sjekket med Mattilsynet at det var trygt å spise sjøstjernene, før de puttet dem i munnen. Men man kan aldri være for sikker, sier Johansen, som kun nylig har kunnet dra på smilebåndet av hendelsen.