Reportasjen

Christensen er oppvokst på Hestvika og i 2011 ga han ut sin første bok. Det ble ingen umiddelbar suksess.

- Jeg hadde lest om folk i USA som hadde skrevet og publisert e-bøker, forteller han.

Han hadde skrevet litt tidligere, blant annet en halvferdig bok da han egentlig skulle lese til eksamen. Men i 2011 bestemte han seg for å fullføre ei bok. Seks måneder etter publisering hadde han bare solgt en håndfull bøker. Christensen bestemte seg da for å gå igjennom boka med et kritisk blikk, og la en redaktør som hadde redigert bestselgere se på den. Etter en del tøffe tilbakemeldinger ble boka igjen publisert like før jul i 2012. Dette var den spede begynnelsen til forfatterdrømmen.

- Jeg lærte veldig mye av prosessen. De førsteutkastene jeg skriver i dag er bedre enn boka som ble publisert i 2012, mener Christensen.

Boka som ble re-publisert i 2012 inngår i hans mestselgende trilogi. Siden 2012 har han lagt stein på stein. Han har skrevet mens han har jobbet fulltid, for deretter å gå litt og litt ned i stillingsprosent samtidig som han har skrevet. I september 2015 kunne han livnære seg på å være forfatter på heltid.

Utradisjonell vei

Christensen har valgt en utradisjonell vei for å utgi bøker. For å få utgitt bok i Norge skriver man et manus, står med lua i hånda på trappa til ulike forlag, før forlaget bestemmer om de vil trykke og publisere boken. Velger forlaget å trykke boka mister du samtidig de fleste rettighetene til boka di. Forlaget tar størstedelen av fortjenesten, og du sitter igjen med en brøkdel. Christensen tror ikke han kunne levd av å selge bøker hvis han hadde gitt ut gjennom et forlag. Tapet av rettighetene og eierskapet til bøkene er en av hovedårsakene til at han valgte å selvpublisere bøkene.

- I prinsippet kan hvem som helst skrive en bok og legge den ut for salg på Amazon, sier Christensen.

I praksis er det ikke like enkelt, og mye mer arbeid. Siden Christensen ikke har et forlag i ryggen må han gjøre mye av arbeidet selv, som markedsføring og annonsering. For å utgi gode bøker må han også ha hjelp. Flere frilans-redaktører går igjennom tekstene hans. Noen har fokus på rettskriving og godt språk, mens andre ser på selve historien. I tillegg har han et team av vanlige, science fiction- interesserte mennesker som leser igjennom bøkene og gir tilbakemeldinger. I Norge har det vært påfallende lite interesse for sjangeren science fiction.

- I USA er science fiction den tredje mest leste sjangeren og det finnes mange undersjangre, forteller hitterværingen.

Når hele verden fra Ytre Enebakk

Da Christensen vokste opp på Hitra var det begrenset hva man kunne arbeide med. Man måtte ofte bort ifra øya for å finne relevant arbeid etter studiene. Nå er det annerledes.

-Jeg bor i Ytre Enebakk og når tusenvis av mennesker uten å gå utenfor stuedøra, sier Christensen.

Alt arbeidet med bøkene skjer over nett. Han forbereder kampanjer, finner redaktører og grafikere han vil bruke, holder kontakten med leserne og kombinerer alt dette med barn og familie.

- I dag trenger ikke bosted å være en hindring for å gjøre det du har lyst til. Man kan skape sin egen framtid hvor man vil hvis man er tålmodig og har en driv til å få til ting.

- For forfattere som publiserer e-bøker i Norge er det viktig å være tålmodig og utholdende, sier Andreas Christensen.

Ei god bok er ikke nok

Noe av det som er viktigst for Christensen er nærheten til leserne, og det er også en bevisst strategi for å få solgt bøker. Gjennom årene har han bygd opp en solid leserkrets. Det begynte med en håndfull lesere og i dag er det mange tusen. Han kommunisere med leserne via Facebook og e-mail. Publikum kan henvende seg direkte til Christensen for å få svar på spørsmål. Mange av leserne kjenner han personlig og han har en lukket Facebook-gruppe for den innerste leserkretsen. -

- Kontakten med leserne, og positive tilbakemeldinger gjør at jeg får en pekepinn på om boka kommer til å selge, sier Christensen.

Det finnes millioner av e-bøker på Amazon og konkurransen er enorm.

- Det er ikke nok å bare skrive en god bok, sier Christensen.

Nøkkelen til suksess er todelt. Man må ha et godt manus, ei bra historie og godt språk. Men det hjelper lite å skrive ei god bok hvis leserne ikke får høre om den.

- Jeg vet av forfattere som skriver knallgode bøker, men som ikke får solgt dem fordi de ikke er glade i å markedsføre seg, sier Christensen.

Økt salg etter Donald Trump ble president

Inspirasjonen tar Christensen fra det rundt seg. Han har alltid lest og likt science fiction, og bøker der handlingen ikke er helt jordnær, både metaforisk og bokstavelig talt.

- Jeg skriver om det jeg leser selv, sier Christensen.

Felles for gode science fiction-historier er at leserne kjenner seg igjen. Selv om handlingen ikke er tatt ifra virkeligheten er likevel bakteppet gjenkjennelig, og historien må ha moralske element. Christensens bøker handler mye maktmisbruk, og kampen mellom mennesker og diktatur.

- Særlig etter Donald Trump ble president relaterer mange lesere seg til bøkene mine, forteller Christensen.

Salget av bøker som omhandler et dystopisk samfunn, et katastrofesamfunn, skøyt fart etter presidentvalget i USA, og flere forfattere skriver om denne tematikken. Christensen har snart solgt bøker på alle verdens kontinent. De fleste som kjøper bøker har engelsk som førstespråk som i USA, England og Australia, men også i land som Japan, India, Israel og Sør-Afrika kjøper folk bøkene. Det norske e-bok markedet ligger langt bak det amerikanske, som har hatt en enorm vekst bare de ti siste årene

- For forfattere som publiserer e-bøker i Norge er det viktig å være tålmodig og utholdende, sier Christensen.

Christensens selger også verkene på papir og som lydbokformat. Han har skrevet syv bøker og flere noveller. Til sammen har han solgt over 130 000 eksemplarer, og gitt bort nesten det tredobbelte. Å gi bort bøker er noe av det viktigste han gjør. - Det koster meg ingenting, og det gir meg nye lesere. Jeg skriver ofte bøkene i serier, så hvis de liker den første boka, kjøper de resten av serien, sier Christensen.

Så nært virkelighetens som mulig

Hvis du skal lese noen av Christensen bøker i sommer, anbefaler han Exodus- eller Rift-serien. Exodus er serien han har solgt mest av, men interessen for Rift-sagaen er økende. I Exodus-serien truer et objekt fra verdensrommet menneskenes eksistens, og med få års varsel må jordas befolkning flykte fra planeten. Kun en liten gruppe får dra og det blir et kappløp med tiden. Dette er science fiction, eller vitenskapsdikting på godt norsk. Det er den sjangeren mange mener er så langt unna virkeligheten som det omtrent er mulig å komme. Det ironiske er det er stor sannsynlig for at selve plottet i Exodus-serien skjer i nær framtid. I hvertfall i følge den verdenskjente fysikeren Stewen Hawkins. I en BBC-dokumentar uttalte han at vi må forlate jorden innen 100 år for å unngå utslettelse. De største truslene mot jorda er klimaforandringer, sammentreff med asteroider, epidemier og overpopulasjon mener Hawkins.

- Det er veldig viktig for meg at historiene mine er så nært opp mot virkeligheten som mulig. Det jeg skriver om kan godt skje en gang i framtiden, sier Christensen.

For å skape denne troverdighet bruker Christensen mye tid og ressurser på teknologi-research. Planen framover er å gi ut boka ”Ghost Legion” i løpet av sommeren. Boka blir den første i en ny serie Christensen jobber med.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no