Den 20. april begynner Vibeke P. Nordtiller i stillingen som skjærgårdssykepleier. Hun kommer flyttende fra Trondheim, og inn i sin feriebolig på Sula.

Nordtiller gleder seg veldig til å bli kjent med menneskene som bor her og ikke minst ta fatt på de nye arbeidsoppgavene. Skjærgårdssykepleieren er vill av begeistring, og forteller at en av kirurgene på St. Olav lurte på om han kunne bli med som skjærgårdsdoktor.  –Det hadde vært noe det sier hun med et lurt smil.

Omvisning i øyrekka

Tirsdag 17. februar hadde hjemmetjenesten en mini-omvisning i øyrekka. En liten rundtur utpå været for å hilse på fastboende på Sula, ble etterfulgt av et storslått besøk på Mausund.

[M]

Nordtiller ble møtt av sin kollega Solveig Gjetø nede ved fergeleiet. Først fikk hun se hjemmesykepleiens lokaler oppe på Måøya, og det ble servert dagsfersk bakst som hennes nye kollega hadde brukt morgentimene på. Det ble en liten omvisning på Mausund, hvor hun ble kjent med Gårdsøya, Måøya, Gjeitøya, samt  store og lille Aursøy.

Nordtiller legger merke de store avstandene mellom øyene på Mausund, og forstår at her arbeider det en sprek gjeng.

En prosjektstilling som går over tre år

Frøya kommune har lagt inn skjærgårdsykepleieren som et prosjekt over tre år. Kommunen mener at dette er et viktig tiltak for å gi et helhetlig tilbud til befolkningen. Dette bidrar også til økt trygghet, samt mindre reising for de eldre i øyrekka.

Skjærgårdssykepleieren vil ha ett tett samarbeid med pleie- og omsorgstjenesten på fast-Frøya, men hovedsetet vil bli i øyrekka. Skjærgårdssykepleieren skal også ta over noen av arbeidsoppgavene til helsestasjonen.

Håvard Holte Os, som er rektor ved Mausund barne- og ungdomsskole, etterlyste et slikt samarbeid, og det får han nå. Elever i grunnskolen vil på denne måten sikres mer tid med helsepersonell, og Nordtiller ser fram til skolebesøk.

[M]

Øyrekka får en erfaren sykepleier

Det betviles ikke at den nye skjærgårdssykepleieren har levd et liv i søken etter utfordringer. Nordtiller var ferdig utdannet hjelpepleier i desember 1989, og etter råd fra lærerne begynte hun direkte på sykepleierhøgskolen i januar (90).

Hun har siden arbeidet i psykiatrien i Trondheim og Oslo og Feiringklinikken ved Mjøsa.

Hun tok så videreutdannelse som operasjonssykepleier, og har siden jobbet ved tidligere St. Elisabeth med avbrekk bl.a. Kosovo (01) og Afghanistan (08), og ortopedisk- og generell kirurgi.

[M]

Drivkraften som skjærgårdssykepleier

Nordtiller har i hele sitt voksne liv, alltid søkt nye utfordringer og læring. Jobben som skjærgårdssykepleier blir en stor utfordring, som hun er mer enn villig til å ta.

- Endelig får jeg leve, bo og jobbe i øyrekka, sier hun.

Dette blir et prøveprosjekt for familien Nordtiller. Ektemann John Olav blir foreløpig boende i Trondheim. Hvis ting fungerer slik som de håper, kan det godt være at han kommer flyttende etter. Ektemannen har en meget god jobb i Trondheim. Han trives veldig god, og ikke vil forlate den uten videre.

John Olav har vært den største pådriveren i å få Vibeke til å takke ja til stillingen som skjærgårdssykepleier, og flytter gjerne etter.

[M]