Influensa står for rundt 900 dødsfall gjennomsnittlig per år i Norge. Likevel dropper mange sykepleiere å vaksinere seg.

Dødstallene varierer sterkt fra år til år. De aller fleste tilfellene som ender med dødsfall er hos eldre og følge folkehelseinstituttet er det så mye som en million mennesker i landet med økt risiko for komplikasjoner ved sykdommen.

Spesielt eldre over 65 år og gravide etter tolvte uke er i risikogruppen. I tillegg kan sykdommen føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer.

Luftveiene

Influensa er en betennelse i luftveiene. Tilstanden fører i de fleste tilfeller til feber, slapphet, hodepine, tørrhoste og smerter i muskler og ledd. Etter utslaget kan hosten bli løsere og man kan få slim og oppspytt. Det er heller ikke uvanlig med dårlig matlyst og magesmerter.

Sykdommen kommer ofte i epidemier. Det betyr at på et tidspunkt rammer store deler av befolkningen i et samfunn. Den melder vanligvis ankomst i vintermånedene, alt fra sent i desember til tidlig i mars.

Folkehelseinstituttet anbefaler at alt helsepersonell med pasientkontakt vaksinerer seg mot sykdommen, men har tidligere uttalt at for få vaksinerer seg. De har som mål at 75 prosent av helsepersonell Vaksineres.

Alt for få vaksinerer seg

Enhetsleder ved Hitra Sykehjem, Anne Strøm, har inntrykket av at dette ikke tas på alvor blant de ansatte ved sykehjemmet.

- Min oppfatning er at alt for få sykepleiere her på sykehjemmet vaksinerer seg, seir Anne Strøm og fortsetter:

- Det er jo mange faktorer som kan resultere i smitte, så at sykepleiere alene er en smittekilde er feil. Men det er klart at det kan forebygge smitteomfanget. Vi oppfordrer alle her på sykehjemmet til å vaksinere seg.

Slik som det er i dag har ikke Hitra kommune tilbud om gratis vaksinering for helsepersonell.

Gratis på Frøya

Frøya på sin side tilbyr alt helsepersonell gratis vaksinering, og avdelingsleder ved Frøya sykehjem understreker at de oppfordrer alle ansatte til å ta vaksinen.

- Vi tilbyr alle ansatte gratis vaksine og oppfordrer dem på det sterkeste til å vaksinere seg. Dette tilbudet har vi hatt i mange år, men dette er valgfritt. Vi kan ikke tvinge noen som ikke vil til å benytte seg av tilbudet, fastslår avdelingsleder ved Frøya sykehjem, Kristin Grønskag.