Kystmuseet er nå i gang med midlertidig utstilling som kommer til å ta for seg et av de store miljøproblemene i verden – marin forsøpling.

- Dette er tema som også i høyeste grad påvirker oss som bor langs kysten, og Hitra er intet unntak. Tusenvis av dyr og fugler dør hvert år som følge av marin forsøpling, og det er ikke lenge siden den norske «Plast-hvalen» gjorde overskrifter med sine 30 ulike plastsekker i magesekken, forteller fagkonsulent Hans Jakob Farstad ved Kystmuseet.

Samarbeidsprosjekt

Nå ønsker Kystmuseet å ta opp problemet med marin forsøpling. Utstillingen som skal stå ferdig 20. mai er et samarbeidsprosjekt med Hitra kommune og strandryddeaksjonen.

- Målet er at noe av søppelet som samles opp langs strendene skal brukes i utstillingen. Tanken er at publikum kan bli vitne til alt det rare som folk kaster på sjøen. Utstillingen skal få folk til å tenke på hvordan vi behandler havet vårt, og se hvordan søppelet til syvende og sist påvirker oss, forklarer Farstad.

Avhengig av hjelp

For å få til dette er Kystmuseet avhengig av hjelp fra lag, foreninger, skoler og frivillige som deltar på strandryddedagen.

- Vi ber derfor bygdefolket levere enkelte ting som de har funnet i fjæra til museet. Søppelet skal også brukes for å bygge en statue av en skarv som skal stå på museumsplassen. Skarven vil bli en påminnelse om hvordan søppelet påvirker kysten vår.

Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Kystmuseet og Hitra kommune, og utstillingen vil turnere rundt på forskjellige arenaer. Neste stopp etter Kystmuseet er biblioteket på Fillan.

Farstad forteller at Kystmuseet har et godt samarbeid med kommunen, og merker at Hitra kommune er svært opptatt av temaet.

- Noe vi syns er veldig bra, legger han til.

Premiering

Når strandryddeaksjonen er ferdig vil det i juni deles ut premiering og diplom til de som har deltatt for å gjøre strendene og naturen vår fri for søppel.