Frøya formannskap avslo tidligere denne måneden søknaden om økonomisk stønad til kunstnerprosjektet Sula Artist in residence ( Sula AIR). Stiftelsen Sula fyr har levert inn en formell klage på vedtaket.

- Årsaken er at vi mener at formannskapet ikke var tilstrekkelig opplyst om hvilke konsekvenser dette ville medføre for Frøya kommune, sier leder for stiftelsen, Ola Flyum.

Taper fylkeskommunale midler

Blant annet trekker Flyum fram tapet av fylkeskommunal støtte.

- Frøya sier med dette nei til noe så sjelden som et prestisjefylt kultursamarbeid - et spleiselag - mellom Frøya og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Med andre ord, Frøya sier nei takk til fylkeskommunale penger, sier Flyum oppgitt.

Å ikke gi videre økonomisk støtte til Sula AIR vil også føre til tapet av et kvalitetsstempel i markedsføringen av Frøya, mener Ola.

- Man mister en internasjonal omdømmebygger som utelukkende har vært positiv for Frøya kommune.

Taper deltidsarbeidsplass

Flyum legger også til at AIR er en prestisjefylt og vellykket kunstnerordning som andre kommuner står i kø for å overta. Det er lagt ned et mangeårig arbeid med å bygge tillit, kompetanse og spisse kunstnerordningen AIR på Frøya.

- Vi taper med dette avslaget en viktig deltidsarbeidsplass som sikret kontiniutet i vertsrollen på Sula, og et avgjørende bidrag for å sikre viktige og vernede fyrbygninger som Sula fyr, et av Frøyas mest profilerte kulturminner.

Fortjener bedre saksutredning

I følge Flyum fikk formannskapets medlemmer altfor knapp tid til å vurdere konsekvensene koblet til en avvikling av Sula AIR. Flyum sendte i forkant et brev hvor det ble redegjort for disse punktene, men brevet ble først utdelt av kultursjefen på selve formannskapsmøtet.

- Stiftelsen Sula fyr ber derfor om en ny behandling av saken i kommunestyret ved første anledning.

Kunst i skolene

Flyum sier de har fått signaler i fra administrasjonen tidligere som gikk ut på at denne ordningen har vært en suksess.

- Eneste korrektiv var at man ønsket en større lokal effekt. Dette har vi jobbet med i vår, sier Flyum og tilføyer at de har sett nærmere på å arrangere utstillinger flere steder i Frøya og en økt bruk av Sula, øyrekka og Frøya i kunsten.

Stiftelsen har dessuten presisert overfor Lademoen Kunstnerverksteder, som kvalitetssikrer og velger ut de kunstnerne som kommer til Sula, at kunstnerne må komme til Sula i andre måneder enn juli og august.

- Et viktig argument for dette er vi ønsker kunstneropphold utenfor skoleferiene, slik at skolene i større grad kan trekke kunstnere inn i undervisningen. Han tilføyer at Stiftelsen også ønsker å bygge opp et kunstnernettverk, noe som vil være en fordel i søknaden om etablering av folkehøgskole i øyrekka.

Frøya-reklame internasjonalt

Flyum sier de er kry over at flere av «deres» kunstnere har deltatt på store utstillinger verden over og stilt ut Sula- og Frøya-inspirert kunst blant annet i Paris, New York, Washington DC og Japan.

- Dette bidrar til å "brande" Sula som ei kunstnerøy - et mer allsidig og attraktivt sted. I den store fortellingen om Frøya bidrar de til et mangefasettert bilde av de tradisjonelle fiskeværene.

Feil i saksfremlegg

Styret i Stiftelsen Sula fyr mener også at saksfremlegget til formannskapet blir feil, når det hevdes at de ikke har forsøkt å hente sponsorer til Sula AIR.

Flyum legger til at de har lyktes delvis i å hente penger gjennom dugnad, muntlige henvendelser, søknader til privatpersoner, ulike fond og bedrifter. De har dessuten i følge Flyum kuttet kostnader, og mer enn halvert gjelden, hentet inn ny andelskapital og prosjektstøtte.

- Vi kommer likevel ikke unna det faktum at uten en eller annen form for kommunal deltakelse i Sula AIR vil vi og Frøya miste AIR-ordningen helt.

For det er ikke slik at man bare kan hente inn penger og erstatte kommunens rolle i Sula AIR, legger Flyum til.

- Sør-Trøndelag fylke er tydelig på at uten en avtale med Frøya kommune, er det ikke lenger noen Sula AIR. De vil ha en kommunal partner slik de har det på Træna og i andre kommuner.

Stiftelsen Sula fyr vil gjerne fortsette Sula AIR i tråd med Frøyas visjon i det rådende strategidokumentet «Kraft og mangfold».

- Om man ønsker å utvikle en turisme, bosetting og ny næringer i øyrekka, kan Sula fyr og kunstnerordningen også ses på som en investering, avslutter stiftelsens leder Ola Flyum.