- I år har vi sagt fra oss oppdrag for over 1 million kroner grunnet mangel på personell, sier Rune Vitsøe i Hitra-baserte Alpha Security. Likevel har vaktselskapet passert millionen så langt i år.

Til daglig jobber Rune på ambulanse, men har vaktselskap som en sidegeskjeft. Sammen med Roger Reitan startet han Alpha Security for fire år siden.

- Vi jobbet sammen i et vaktselskap i Trondheim, vi kom til et punkt hvor vi fant ut at vi enten måtte gi oss eller starte på egen hånd; så var det en gjeng som bestemte seg for å starte et eget selskap her ute, forteller Vitsøe.

Siden har selskapet vokst og vokst. I 2014 omsatte selskapet for 525.000 kroner. Året etter for 801.000 kroner.

- Et luksusproblem

- Omsetninga ble ca 2,1mill i vårt tredje år. I år har vi sagt fra oss oppdrag for over 1 million kroner på grunn av mangel på personell. Likevel har vi passert 1 million i juni, forteller Vitsøe.

- Vi har en stadig økende tilgang på oppdrag. Vi har måttet gå ned på antall jobber i år, etterspørselen er for stor og vi har ikke mannskap nok til å dekke alle de tilstelningene som etterspør vår kompetanse. Det er et luksusproblem å måtte si nei til oppdrag på grunn av for liten stab. Dette går ikke i lengden, så vi håper på å få økt antall ansatte. Spesielt på Hitra, Frøya og i Hemne og Snillfjord, sier han.

Pit-crew er en av de viktigste oppgavene under en konsert. Personellet er trenet i å se etter uønskede hendelser og farer foran scenen. Her under Åge på Knarren 2014.

- Har blitt ryddigere bransje

Rune har selv jobbet som ordensvakt i 22 år og han og makker Roger Reitan er opprinnelig hitterværinger.

- Før var det sånn at ordensvakt var det første nivået, så kom vekter etter det, sier Rune Vitsøe, leder i vaktselskapet. For noen år siden trådte det i kraft en lov om vakthold hvor det ble pålagt å ha vekterkurs som grunnutdanning for å være ordensvakt på utesteder eller ved events.

- Etter at vaktloven kom så har det blitt ryddigere i bransjen, mener Vitsøe. Han forteller at tidligere var det vanlig at vakthold var noe hver enkelt uteplass organiserte selv.

-Vakthold var en relativt mørk bransje tidligere. Før så kunne det være kriminelle som sto i døra på et utested, man hadde ikke kontroll. Etter vaktloven trådte i kraft måtte uteplasser som ville ha egene vakter søke politiet om løyve til dette. Det var det ingen som gjorde, de kjøpte bare tjenester av vaktselskap. Så for å få jobber ute så måtte man være tilknyttet et selskap eller ha et selskap selv. Det er grunnen til at det har blitt ryddigere, sier han.

Vekter Henriette Martinussen, foran scenen til Bøgdabråk under Sommarfestivalen i Vikedal tidligere i sommer. Foto: Alpha Security

Fest på lokalet

Vaktselskapene er pålagt å sende inn lister over sine ansatte til politiet som da har mulighet til å ha oversikt over hvem som er ordensvakter. I tillegg til dette må alle ansatte i et vaktselskap ha ren vandelsattest for å få jobb.

- Det man merker mest på lokalt plan etter vaktloven ble gjeldende, er at fest på samfunnshus og lignende tilstellinger har sunket betraktelig. Før i tiden var det mye foreldre og folk i lokallagene som stilte opp som vaktmannskap. Dette har det blitt en slutt på etter at politiet har pålagt slike tilstelninger å ha minst to godkjente vakter. Det er klart at det er lokalsamfunnene som taper på dette, i større byer så er ikke dette et problem, men ute i distriktene så blir det veldig dyrt å ha slikt vakthold på en lokal tilstelning og det er leit, syns han.

Jobber mange steder

Alpha Security er en lokal bedrift med lokale ansatte, men har et enormt nedslagsfelt.

-Det har jo blitt mere allsidig etter vaktloven kom. I stede for å være låst til en uteplass på Hitra så blir vi ansatt over alt. Alpha Security har løyve til å ha vakthold i politidistrikt Innlandet, Trøndelag, Øst og Nordland, altså fra Haugesund til Kolvereid. I helga nå så har vi 43 mann i arbeid. Vi har tjue stykker i Skånevik utenfor Haugesund også har vi vaktholdet ute på Knarren under Åge-konserten, forteller Vitsø når lokalavisa møter ham nettopp under Åge-konserten.

I tillegg til Åge-konsert og lignende tilstelninger så har selskapet noen høyprofil-jobber også. Rune får et ekstra glimt i øyet når han nevner Ken Block, motorsportstjerna Alpha Security hadde sikkerhetsansvar for da han var på Norgesbesøk.

- Vi har også hatt døgnbemanning av vektere på skipsverft i perioder, samt kurset førstehjelpsinstruktører. Vi har også flere som er kurset og godkjent innen arbeidsvarsling og arbeid på og ved veg samt trafikkdirigering, forteller han.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no