Helgepraten med Lene Dahlø SkarsvågAlder: 45

Bor: Sandvika

Familie: Ektemannen Kristian og tre barn

Ikke en dag uten: Pepsi Max

Favorittmat: Sjømat. Heimlaga fiskemat synes jeg er kjempegodt

Reisemål: Mitt "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" er New York fordi der er så annerledes enn det jeg er vant til. Så New York er jeg veldig nysgjerrig på og det hadde vært en drøm å få til en tur dit

Ser: Britisk krim og er hekta på serien The Big Bang Theory. Har sett alle episodene minst en gang

Lytter til: Jeg liker all slags musikk og kan bli grepet av alt fra opera til pop. Akkurat nå liker jeg godt Sigrid, før det hørte jeg en del på Adele og jeg gleder meg veldig til DeLillos sin konsert i Frøya kultur- og kompetansesenter i juniLeser: Jeg er veldig glad i bøker og har en bunke liggende klar til å bli lest. Det jeg leste nylig er Lucinda Rileys serie "De syv søstre".

- Det er snart tre år siden jeg mistet moren min og fram til da var det hun som hadde tatt seg av gravstell i familien. Jeg overtok oppgaven og trivdes veldig med det, så godt at jeg fortalte ektemannen min Kristian at dette kunne jeg tenkt meg og hatt som arbeid, smiler Lene Dahlø Skarsvåg.

For ikke lenge siden fikk hun høre at det trengtes noen som kunne ta på seg kirkegårdsbeplantning på Frøya. Lene forsikret seg om at det ikke kom i konflikt med Petter Vidar Vågsværs firma "Kirkegårdstjenesten" og har nå etablert sitt eget foretak hvor hun tilbyr stell og beplantning av gravsteder på Frøya.

Hva er det som gjør at du vil arbeide med dette, Lene?

- Det er en helt spesiell stemning, høytidelig og fint å kunne stelle på kirkegården. Før syntes jeg i grunnen at kirkegårder var litt skumle, men etter å ha mistet noen av de nærmeste ser jeg annerledes på det. Det er nok ikke et arbeid til å bli rik av, men jeg vet jeg vil trives godt med det. Det er heller ikke de store investeringene som skal til. Jeg trenger stort sett bare en spade for å komme i gang, så det er absolutt verdt å prøve. Jeg håper det kan fenge noen og bli en fin "attåtnæring". I første omgang blir dette et tilbud på fast-Frøya hvor jeg har rekna meg til at det er åtte gravplasser.

Du mener det er et behov for stell og beplantning av gravsteder ?

- Ja, jeg har sett at det er et behov og tror behovet er økende, det er tross alt litt arbeid som skal til for å holde et gravsted i orden. Det ser mye triveligere ut når en grav er vedlikeholdt og man har faktisk plikt til å holde gravsted i hevd. Dette er et tilbud som kanskje særlig kan passe de som ikke bor på Frøya selv, men som har gravsteder her å ta vare på. Kirkekontoret på Frøya forteller at de har fått spørsmål om det er noen her ute som kan leies inn for å få gravstellet gjort, så jeg har tro på at noen vil ta i bruk tilbudet mitt. I dag ønsker og har folk råd til å betale for tjenester som dette. Jeg har allerede fått noen henvendelser og kan forsikre at hver grav vil bli tatt vare på med respekt og verdighet.

Hva kommer du til å tilby?

Jeg har satt sammen fire forskjellige pakker. I alle pakkene inngår det opparbeiding av bedet, påfyll av ny jord på våren før vårblomstene plantes, stell, vanning og vedlikehold av gravstedet omtrent hver 2. uke gjennom hele sommersesongen. Fjerning av planter og rydding av gravstedet på høsten.

I pakke 1 tilbyr jeg vårblomster. Planting av stemor på våren før 17. mai om det er vind og vær tillater det og planting av sommerblomster etter St. Hans. I pakke 2 tilbys det samme som i pakke 1 og planting av høstlyng i september. I pakke 3 vår- og sommerblomster og høstlyng, samt nedlegging av granbar med tenning av langtidsbrennende lys i løpet av siste uka før jul. I den siste pakken inngår alt det nevnte i de forrige pakkene og pålegging av mosekrans til Allehelgensdag.

Pakkene kan dessuten tilpasses etter ønsker og behov. Jeg tilbyr også blomster og tenning av lys på merkedager eller rengjøring av gravstein. Ved flere gravsted på samme kirkegård gis det er rabatt fra og med grav nummer to. Etter beplantingen sender jeg bilde på SMS til de som ønsker det.

Du må ha litt ekstra sansen for blomster vil jeg tro?

- Jeg har alltid vært glad i blomster, men det var da jeg jobbet i to år ved gartneriet til Dalpro at interessen og kunnskapen om blomster oppsto. Å jobbe med blomster gir meg avkobling og ro. Det er alle fargene, blomstene lukter så godt og minner om sommer. Det var utrolig lærerikt å jobbe der og jeg hadde nok ikke turt å starte opp uten Dalpro-erfaringen. Det er kjempetrist å tenke på at gartneriet ikke leksisterer lenger . Det er et savn at det ikke er blomster der lenger, men også at folk i arbeidstrening ikke får det gode tilbudet mer.

Sånn ser badekaret til Lene ut for tiden. Fylt opp med blomster som skal vokse seg til, blir store, flotte og bugnende til de skal settes ned i jorda.

Blir du å produsere planter selv?

- Nå i starten kommer jeg til å kjøpe inn planter og kranser etter behov. Plantene som kjøpes inn kommer jeg til å drive fram selv slik at de blir store, fine og bugnende til de skal settes ned på kirkegården.

Navnet på firmaet mitt er "Frøya gravsted og beplantning service". I navnet ligger den er åpning for at det går an å utvikle konseptet videre, til for eksempel beplantning ved offentlige bygg og til for eksempel næringsliv. Den store drømmen er å skaffe meg et eget drivhus, så om firmaet skulle gå riktig godt så blir det nok investert i det. Men enn så lenge duger badekaret som midlertidig drivhus, akkurat nå har jeg fylt det opp med hundre stemor.

Når du ikke er opptatt med å etablere eget firma, hva opptar deg ellers?

- Jeg er engasjert i politikken for Senterpartiet på Frøya og der er det to betente samfunnssaker som opptar meg for tiden: den videregående skolen og Sistien.

Personlig synes jeg det er synd at vi mister det tilbudet vi har hatt ved den videregående skolen på Frøya som følge av omorgansieringen av studiespesialisering. Jeg har lest at ti ungdommer velger å forlate Frøya til neste skoleår og jeg frykter at vi kommer til å miste flere ungdommer i tidasom kommer som følge av større avstander. Ideen om er Sisti synes jeg er knakende god, men jeg er opptatt av jordvern og mener det er viktig å ta vare på bøndenes matjord her på Frøya. Jeg mener det må gå an å finne en mer egnet løsning. Jeg sitter også i styret til Klubben grendalag, så jeg har et aktivt liv utenfor heimen kan du si og trives med det.

Har dere også gårdsdrift, Lene?

- Vi hadde melkedrift fra slutten 80-tallet til starten av 2000-tallet før vi gikk over til Angus kjøttfe, men de siste dyra dro nå til jul. Det var sårt, men å drive gårdsdrift er en livsstil mer enn en jobb. Det var tungdrevet hos oss og skulle vi fortsatt måtte vi har gjort et ordentlig økonomisk løft. I og med at neste generasjon ikke vet hva de ønsker å gjøre videre kjennes avgjørelsen veldig riktig ut.Nå gleder jeg meg til å ta fatt på nye oppgaver.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no