Blant grønne vimpler og grønt glitter med shamrocks i, og servitører med leprechaun-hatter på, sitter det et fåtalls mennesker rundt baren på Ansnes Brygger.

-Vi venter vel mellom 50 og hundre stykker her i kveld.

Innehaver Ola Skjåk-Bræk sitter og skuer ut over sitt lille rike og ser frem til kveldens temafest. Hitra-Frøya har møtt opp for å spørre et spørsmål til de oppmøtte. -Hva vet dere om St Patrick?

Alle i baren skygger banen og gliser bredt. Ingen kan med hånda på hjertet svare på det. Ola gliser bredt og sier at det er Irlands skytshelgen; på samme måte som hellige Olav er Norges skytshelgen så har St Patrick blitt tildelt den æren på den edel-grønne øya i Atlanterhavet.

Det er ikke bare på Ansnes det skal feires, over hele verden fylles ølglass for å ta seg en skål for feire St Patrick´s day. Av erfaring så er det elleville tilstander i Boston, New York og New Jersey denne dagen; en dag som har parader, grønt øl, folk kledd i grønt og irsk folkemusikk rungende ut av en hver pub og bar. Det sies at om man er fra Mellom-Amerika så er man irsk på denne dagen! Om dette er et testamente til St Patricks helligdom, at alle får et dags-pass inn i katolisismen er jeg ikke sikker på, men jeg tror det ligger mere i den åpenhjertige irske folkesjelen som vil dele sine tradisjoner og fester med en hver.

St. Patrick i likhet med vår egen Hellige Olav måtte ha pekt seg ut for å bli kanonisert til helgen og ikke minst som skytshelgen. Hellige Olav, som myten forteller, hadde fått lengre hår og lengre fingernegler da de grov ham opp etter tre dager. Dette ble sett på som et mirakel og Olav ble kanonisert.

St. Patrick sin historie starter 700 år tidligere i England. Da Patrick var 16 ble han kidnappet og bortført av irske sjørøvere som hadde ham i fangenskap og hadde ham som slave. Det var under denne slave perioden på seks år hvor Patrick fikk sitt religiøse kall. Slavearbeidet hans var for det meste å passe dyr og jobbe som gjeter. Under dette arbeidet brukte han mye tid til bønn. Etter seks år så fikk han et kall fra oven om å rømme noe han gjorde og han kom trygt hjem til England og sine foreldre igjen etter seks lang år.

Etter som han hadde funnet religionen så forfulgte Patrick yrke som prest og ble til slutt biskop i den Katolske kirke. Som biskop dro han igjen over til Irland for å misjonere og kristne det polyteistiske samfunnet som var der. I hans tid i Irland så forteller myten at han egenhendig forviste alle slanger fra øya, noe som viste hans religiøse styrke i djevelens åsyn. Slangen var symbolet djevelen og er det tildels i dag også. St Patrick var også den som gjorde «the shamrock», en trekløver-plante i Irland, til nasjonal-planten. Historien forteller at han brukte den for å illustrer kristendommens treenighet, hvor de enkelte bladene til planten stor for Gud, sønnen og den hellige ånd. Det er derfor det florerer av bilder, t-skjorter og neonlys med et trekløver hver gang det er noe Irsk i nærheten.

Så for å ha brukt en enkel plante til å forklare den nye religiøse tankegangen og for ha jaget alle slangene på sjøen blir Patrick av Armagh kanonisert til helgen.

Det må tilføyes at det har blitt forsket på akkurat dette med slangene, og i følge geologer så har det ikke vært slanger på øya siden den siste istid, noe som var før det fjerde århundre!

Disse begivenhetene, om de skjedde eller ikke, blir ettertrykkelig feiret i mange land engelskspråklige som ikke. Som katolikk og del-ire selv var det morsomt å kunne dra ut for å høre hva de feirende på Ansnes kunne fortelle om St Patricks-feiringen. Overraskende nok var det ingen som kunne fortelle meg noe som helst om St Patrick, så Ola forbarmer seg over folkene i baren og drar på seg den joviale maska og sier:

- Det e no nasjonaldag i Irland da! Dessuten, det er en veldig god grunn til å ta seg en øl!

Jeg kan ikke trekke på smile båndet, mottagelsen er som vanlig varm og innbydende og spørsmålet ble tatt med godt humør og glimt i øye så det var leit å måtte dra hjem tidlig fra en plass som definitivt hadde den viktigste ingrediensen på plass. Den varme og alltid velkomne irske folkesjela hadde tatt seg godt til rette der ute og lovte en fantastisk kveld for en hver som tok turen.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no