Rolf Johansen har brøytet for Frøya kommune i 44 år. Det har vært mange snørike vintre der man har brøytet mer snø, men aldri har han strødd så mye sand på holkete veier og gang- og sykkelveier som i år.

- Før var det hovedsaklig brøyting. Det er bare de 10-15 siste årene at vi har strødd. Det har blitt ganske mange boligfelt og gang- og sykkelveier etterhvert. Og aldri har vi strødd så mye som i år.

Han er arbeidsformann for de tre som har brøyteberedskapen i Frøya kommune. Selv står de for vintervedlikeholdet på strekningen fra fergeleiet på Flatval til brannstasjonen på Sistranda. For resten av Frøya leies det inn private traktorførere.

Og selv om de kommunale brøyterne ikke har ansvar for hovedveien (fylkesveien) mellom Flatval og Sistranda, har de hatt fullt opp med å sørge for at de kommunale sideveiene forble trygge å ferdes på.

- Vi har allerde brukt 250 tonn sand så langt i vinter. Hva de som brøyter resten av Frøya har brukt, har vi ikke oversikten over, sier Johansen.

Sandlagrene ble tømt

Det er ikke bare på Frøya man har hatt mye holkeføre denne vinteren, og i mellomjula begynte sandlagrene rundt omkring å tømmes.

- Det gjaldt hele landet det. Men vi gikk aldri helt tom her, sier Johansen.

Avdelingsleder for drift i Frøya kommune, Arvid Hammernes, vet at denne vintersesongens brøytebudsjett vil bli overskredet.

- Vi har ikke fått inn alle tall og faktura ennå, så jeg vet ikke hvor mye penger som er brukt. Men det sier sitt at vi så langt har brukt mer enn dobbelt så mye strøsand som i fjor, sier Hammernes.

- Ser ikke ut til å ha gitt seg ennå

Driftsjef i Hitra kommune, Ann-Magritt Glørstad, kan bekrefte at det samme bildet gjelder for Hitra. De har så langt brukt dobbelt så mye penger på strøsand som i fjor.

Det er ennå ikke klart hvilket utslag den holkete vinteren vil gi på vedlikeholdsbudsjettet. Hitra kommune har satt ut brøyting og strøing på de kommunale veiene til syv forskjellige kontraktører, og med det man har betalt ut så langt har kommunen "bare" brukt to-tredeler av årsbudsjettet.

- Det har vært en spesiell vinter, og det ser ut som den ikke har gitt seg ennå heller, sier Ann-Margritt Glørstdad mandag morgen.

Etter helgas sørvestkuling, som tok mye av snøen og isen, var det mandag morgen kommet et nytt snølag på veiene.