Noen kommer innom for å sette igjen noe, andre håper på å finne noe de kan ta med hjem. Ombruksbua ved Hamos sin gjenvinningstasjon på Nabeita er som et skattekammer, mener brukerne av bua.

Da Hamos sin gjenvinningsstasjon åpnet dørene på sitt flunkende nye sorteringsanlegg på Nabeita, åpnet de samtidig opp for å folk kunne sette igjen ting de ikke hadde bruk for, men som var for gode til å kastes. I Ombruksbua kunne hvem som helst ta med seg det de hadde lyst på.

Nylig stakk lokalavisa innom for å se om det var noe aktivitet i bua. Og jo da, der var det ganske folksomt som vanlig. Flere kom innom for å levere noe, og stakk like fort avgårde igjen. Andre tok seg tid til å se på noe av det som sto der.

BOKSKRED: I Ombruksbua finnes bøker i massevis, og mange benytter seg av anledningen til hente seg nytt lesestoff.

Dagens fangst

- Forrige gang jeg var her, for noen uker siden, fant jeg seks flotte kopper. Dessverre klarte jeg å knuse en dem før jeg fikk dem med meg, ler Kjellaug Johansen.

Nå har hun og kavaleren Marvin Arntsen gått rundt i rommet som inneholder så mye spennede, og sett om det er noe som kan være verdt å ta med denne dagen også. Et sølvfarget fat, ei lampe og en stor lysholder i glass, blir dagens fangst.

- Det er kjempefint at vi har denne muligheten, sier Kjellaug.

Kjellaugs gamle seng

Kjellaug er blant dem som henter, men hun kan røpe at ei solid dobbelseng i furu, som nå står pent oppstilt mot en vegg, opprinnelig har vært hennes.

- Jeg ga den bort til sønnen min, men nå skal han flytte, så da kjørte han den hit, ler hun.

Og ikke lenge etterpå er senga på vei ut av lokalet. Skattejegerne, som så seg behag i den, vil ikke ha navnet sitt i avisa. Dessuten må en venn av de som har fått seg ny seng, være tolk, da sengehenterne verken snakker norsk eller engelsk.

PORSELEN: Eieren var gått lei av porselensdukkene, og satte dem derfor fra seg, i håp om at dukkene kan glede andre.

Gulvteppe og dukkehus

For i Ombruksbua surrer det av språk. Ekte frøyværsk og fintrønder, ulike andre dialekter og gebrokkent norsk. Og en menge andre språk, ikke minst øst-europeiske. Det er tydelig at det er mange som har fått opp øynene for denne muligheten til å gi bort, eller få.

Stabler av esker og bøker, pyntegjenstander, og bruksting. Små og store møbler, og akkurat denne dagen et stort utvalg av utstyr for babyer.

Heller ikke hun som gir fra seg samlingen av porselensdukker vil i avisa, men hun liker tanken på at dukkene kanskje kan glede andre.

Glad ble i alle fall han som fant boka han var ute etter, hun som sikret seg et gulvteppe, og ikke minst hun som fornyet leikesamlingen med et Pippi Langstrømpe dukkehus. For ikke å glemme de som kanskje allerede har sovet noen netter i Kjellaugs gamle dobbelseng.

BABYUTSTYR: Et bra utvalg i utstyr for babyer var også å se i bua som inneholder svært mye forskjellig.