- Boligpolitisk er dette kanskje det aller beste området i hele Frøya til å bygge ut, sier Remy Strømskag

- Her er det gangavstand til barnehage, skole, butikk og Frøyas største arbeidsplass, Salmar. Boligpolitisk er dette kanskje det aller beste området i hele Frøya til å bygge ut. Og så har flertallet i kommunestyret gjort et vedtak som blokkerer utbygging, sier Remy Strømskag.

Ved fylkesveien er det kommet opp et skilt som viser at her kommer Holahauen boligfelt. Men svinger man av der skiltet står, og kjører veien bortover, ender han opp i et gårdstun, uten å se noe av området som kommunen har regulert og kjøpt grunnen til. Men grendalagsleder Ronny Brattland og lokalpolitiker Remy Strømskag (H) viser vei opp stien hvor det i planen skal bygges vei til Holahauan. Oppe på toppen har man utsikt mot Måsøya, og videre utover mot Kya, Sula og Mausund.

- Her får man solnedgangen rett ned i havet gjennom store deler av året, sier Strømskag.

- Hvem kjøper ei tomt man ikke er sikker på kan bygges

I planen er det regulert for inntil 15 boliger her. I tillegg er det planlagt småbåthavn nedenfor. Etter at området var ferdigregulert, ble det ikke gjort noe mer fra kommunens side før det i fjor ble vedtatt, og gjennomført, grunnerverv. Men i den siste behandlingen, vedtok kommunestyret med knappest mulig flertall at det skulle legges inn en forutsetning om at det må selges fem tomter før kommunen opparbeider infrastrukturen, med vei, vann og kloakk. De er dette vedtaket Brattland og Strømskag mener blokkerer for at det blir noen boligbygging på Holahauan.

- Hvis det hadde stått at fem interessenter må skrive seg på, så hadde det vært greit. Men man har vedtatt at det skal skal selges fem tomter før noe skjer. Hvem kjøper ei tomt man ikke er sikker på kan bygges? Vi vet om tre-fire interessenter som har ønsket å bygge her, men som har valgt å kjøpe seg hus eller tomt andre steder, sier Ronny Brattland.

Innrømmer at vedtaket ikke er godt

Grendalaget har i etterkant hatt et møte med ordfører og rådmann, der de tok opp den uheldige virkningen av vedtaket som ble gjort. Remy Strømskag har tatt opp saken ved flere anledninger, sist i forvaltningsutvalget. Her ble han oppfordret, også av politikere som var med og dannet flertall for vedtaket, om å ta opp saken med ordføreren for å få fremmet den i kommunestyret på nytt, slik at kravet kan oppheves.

- Vedtakene som er gjort, er ikke gode, sa Geir Meland (Ap), som før jul var med på å vedta kravet om fem solgte tomter.

Men han "unnskyldte" vedtaket med at kommunen ville sikre økonomien, ved ikke å ta en dyr utbygging av infrastruktur uten å være sikker på at folk vil bygge hus der.

Remy Strømskag kjøper ikke en slik forklaring.

- Jeg skjønner ikke hva kommunen er redd for. Kommunen har kjøpt hele området. Jeg er sikker på at så snart vi får opphevet det uheldige vedtaket, så vil ting begynne å skje, sier Remy Strømskag.

- Innser at det er dårlig formulert

Ordfører Berit Flåmo (Ap) bekrefter at hun har diskutert saken med grendalaget, men at hun så langt ikke har mottatt noen formell henvendelse om å se på vedtaket på nytt.

- Men får jeg en slik henvendelse, så må vi ta den på alvor. Og da må den til kommunestyret for at vi kan ta diskusjonen på nytt, og eventuelt oppheve vedtaket. Vi vil jo ha boligbygging, og hvis dette er en hemsko, slik at man kanskje ikke får den fjerde og femte til å skrive seg på, og bør vi se på det.

- Men problemet er ikke at fem personer skal skrive seg på som interessenter, men at fem personer må kjøpe tomt før boligområdet blir realisert...

- Jeg innser at det er dårlig formulert. Den ser jeg, sier ordfører Berit Flåmo.