"Sheba Queen" er et flott syn. Når den 64 fot lange seilskuta kommer nærmere, ser man at hele baugen er fylt opp med plast og annen marin forsøpling. Lokalavisa blir ønsket velkommen ombord av et internasjonalt mannskap bestående av frivillige som har ankommet Knarrlagsund på sin reise nordover.

- Vi er foreningen ”In the same boat” som jobber for å redusere marin forsøpling, forteller skipper Børje Møster.Seilasen deres startet i februar i Oslo og mens de reiser langs norskekysten gjennomfører de strandryddinger. "In the same boat" jobber også med kartlegging av mikroplast i norske farvann og gjør et holdningsskapende arbeid gjennom foredrag ved for eksempel skoler.

Det internasjonale mannskapet ombord seilskuta "Sheba Queen" gjennomfører strandryddeaksjoner langs hele norskekysten. Denne uka var de på Hitra.F.v.: Maike Reichel, Antoine Beyssac, Milan Ométak og Sara L´erario. Bak i stripete genser, skipper Børje Møster. Foto: Cecilia Brurok

- Revet seg løs for å overleve

Tidligere samme dag har mannskapet på fem ryddet en 500 meter lang strandlinje. Det resulterte i at 500 kg. med søppel ble fjernet fra en liten øy på Inn-Hitra. Noe av det som har gjort sterkest inntrykk på dem denne dagen er funnet av et villsauhorn sittende fast i et snurrevad-nett. Gjengen forteller at nettet tydelig har gnagd seg inn i hornet og at væren må ha kjempet hardt for å slite seg løs.- Til slutt har den nok revet av seg hornet for å overleve. Det må ha gjort sinnsykt vondt, slår mannskapet fast. Børje forteller videre at de stadig ser at økosystemet tar skade av forsøplingen.- En oppfordring til alle villsau-bønder er at de rensker opp strandsøppel før de slipper dyrene på beite.

Internasjonalt fokus

"In the same boat" var også på en tilsvarende ryddetur i fjor og da samlet de inn 40 tonn søppel. De disponerer to seilskuter og flere mindre arbeidsbåter. Mannskapet er roterende og består av internasjonale, ressurssterke ungdommer som mønstrer på for to-tre måneder.- Med seg hjem får de inspirasjon til å jobbe videre med søppel-problematikken, sier Møster.

Ungdommene bruker en hov for å sjekke etter forekomst av mikroplast i sjøen.- Hver eneste gang vi har brukt denne spesialhoven, har vi funnet mikroplast i sjøen, forteller Milan, Antoine og Sara. Foto: Cecilia Brurok.

På dette strekket er det Sara L´erario fra Italia, Maike Reichel fra Tyskland, Milan Ométak og Antoine Beyssac fra Frankrike som er med.- For meg er et tre grunner til at jeg deltar. En: jeg elsker Norge, to: jeg liker seiling, tre: jeg bryr meg om miljøet og gjennom dette prosjektet får man gitt tilbake til naturen, forteller Sara.

- Flere må bidra

Ungdommene sier det er depressivt, ekkelt og skremmende med mengden plast. Ikke bare den man ser på overflaten, men også under bakken.- Noen steder er det mer plast enn jord i bakken, sier Milan.De forteller at de blant annet har funnet kjøleskap, plastflasker, barneleker, isopor, oljekanner med innhold og mest av alt tau i alle slags størrelser.

Antoine (bakgrunn) og Milan har funnet en kjempelang fôringsslange. Foto: In the same boat

- I øst har vi funnet mest avfall fra privatpersoner, mens på kysten av Vestlandet og opp til Nord-Norge finner vi mest avfall som stammer fra fiskeri og industri, sier Børje. Han legger til at det er positivt med aksjoner som strandryddedagen.- Men det er ikke nok. Vi er nesten ute hver eneste dag året rundt og det trengs flere som oss. Det går riktig vei, i år får vi støtte fra Miljødirektoratet, det gjorde vi ikke i fjor. Samtidig synes jeg det er for galt at skoler og barnehagebarn skal ut å rydde søppel etter industri som tjener millioner av kroner i året. De må også være med å bidra.

Skipper Børje Møster er ikke imponert over forsøplinga langs norskekysten. Foto: In the same boat
"In the same boat" reiser fra Knarrlagsund og videre nordover for å gjennomføre nye strandryddeaksjoner. Foto: Cecilia Brurok