Vasil på 11 år var yngstemann som møtte opp da Frøya turlag i samarbeid med NOF-lokallag inviterte til fuglelyttetur på Uttian. Og selv om det var både gråvær og regn så var det ti personer som tok beina fatt i håp om å få se og høre flest mulig fuglearter.

- Jeg er veldig interessert i fugler, men kan dessverre ikke så mye, sier en av dem.

BEUNDRING: Vasil beundrer en liten storspoveunge som ble funnet på fuglelytteturen.

Men Jan-Egil Eilertsen og Oskar Fredagsvik fra Norsk Ornitologisk Forening, lokallag Hitra og Frøya kan mye om fugler, og det blir da bemerket flere ganger fra turgjengen også.

- Å hjelpe meg, hva dere ser, sier en av dem, mektig imponert.

En dununge i gresset

Regnvær er ikke det beste utgangspunktet for en fugle-lyttetur, men noen fugler trosset regnværet og sang, andre var opptatt av næringssøk. Avisas journalist fikk oppgaven med å skrive ned artene på notatblokka, og det samme spørsmålet gikk igjen fra ivrige lyttere; - Hvor mange arter har vi nå?

Unge Vasil ble betatt av en liten storspoveunge som trykket i gresset, og fikk beundre den et øyeblikk før han gikk videre, slik at den lille dunungen kunne overlates til foreldrene. Storspovehunnen forlater forresten ungene i slutten av juni, og trekker mot sør igjen, slik at det er far som har eneansvaret resten av sommeren.

Det var denne arten, storspoven, daværende miljøminister Erik Solheim i 2008 tildelte Frøya, med beskjed om å bevare den.

Ingen gråhegre

- Jeg kunne litt før jeg ble med på turen. Nå kan jeg mye mer, sier Vasil, underveis i letingen etter nye arter.

Gunhild Riiber i Frøya turlag forteller ham at de som bor på Uttian blir kalt tihegrer, etter gråhegren som er et vanlig syn på Uttian. Men denne dagen glimrer hegrene totalt med sitt nærvær. Heller ingen ærfugl eller havørn er å se, men når ei skjære lander på strømledningen akkurat når turfolket skal dra hjem, ender lista på hele 32 ulike arter, om ikke journalisten har glemt noen.

- Det var mange flere fuglearter her enn jeg var klar over, sier Elin Grubba Rabben, før hun setter seg inn i bilen. Og etter spørsmål fra undertegnede om de har hatt utbytte av turen, kan vi avslutte i skolestil-stil: Alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Disse artene ble sett:

Løvsanger

Stær

Gråmåke

Rødstilk

Låvesvale

Kråke

Gråtrost

Storspove

Gråspurv

Bergirisk

Tjeld

Enkeltbekkasin

Kjøttmeis

Fiskemåke

Rødvingetrost

Siland

Rødnebbterne

Makrellterne

Svartbak

Stokkand

Grågås

Skjærpiplerke

Linerle

Heipiplerke

Steinskvett

Gransanger

Svarttrost

Tyvjo

Grønnfink

Vipe

Storskarv

Skjære