Småbarnsfamilien Vang Tainter følger kontinuerlig nyhetsstrømmen i USA. De voldsomme skogbrannenes herjinger nord i California den siste uka har krevd minst seks menneskeliv, flere personer er fortsatt ikke gjort rede for.

May Kristin Vang Tainter, hennes ektemann Andrew Tainter og deres to barn Johannes (3) og David William (1 ½ år) befinner seg for tiden hjemme hos May Kristins foreldre på Ansnes. På sommerferie i Norge skulle de plutselig oppleve at hjembyen deres Redding sto i brann. Over 1000 bygninger har blitt konsumert av flammene og ei stund var det også uvisst hvordan det hadde gått med huset deres.

- Det har vært uvirkelig og veldig intenst å følge brannforløpet fra Norge. Så å si alle våre venner har blitt evakuert. Det strammer seg i brystet når jeg tenker på det som nå foregår hjemme i California, forteller May Kristin.

Krysset elven

Den voldsomme Carr-brannen oppsto mandag i forrige uke, og var mest kritisk påfølgende onsdag og torsdag. Godt hjulpet av sterk vind forflyttet brannen seg svært raskt og fordoblet seg i styrke. Tornadoer av ild og gnistregn har også bidratt til å antenne nye områder og gjøre stor skade.

- Ei kvinne og hennes to små oldebarn omkom da brannen komme seg over Sacramento-elva, noe som var svært uventet, forteller ekteparet.

Brannmannskapene var kun i stand til å foreta evakueringer da det sto på som verst, men på mandag løyet vinden og de siste par dagene har de vært i stand til å gå til angrep mot flammene.

Carr-brannen er den syvende verste i Californias historie. Foto: California Department of Forestry and Fire Protection

Evakuering og plyndring

Via Facebook har May Kristin og Andrew vært i kontakt med sine amerikanske venner. For å sjekke om de har kommet seg i sikkerhet og høre siste nytt. Det går mange rykter på nett, så det er greit å sjekke med de som faktisk oppholder i området, legger Andrew til. Blant annet har det vært snakk om plynding av forlatte hus, men det har vist seg å kun være noen få.

Vennene i Redding har i tillegg fortalt om dramatiske og kaotiske dager. May Kristin gjenforteller hvordan ei venninne fikk gnister inn over eiendommen sin, men at de klarte å slukke gnistene før de antente plenen. Andre venner har opplevd å bli evakuert midt i natten.- Det eneste de fikk med seg var klærne de hadde på seg og bilen sin. Ellers har de mistet hus og alt de eide, sier Andrew.

Byen Redding hvor Vang Tainter-familien har bodd de siste fem årene, ligger i Shasta county med omtrent 180 000 innbyggere.- Det er vestsiden av byen som er hardest rammet. Huset vårt ligger på østsiden av Redding og her ble det opprettet flere evakueringssenter siden området ble betegnet som trygt. Men de som bor i området Hilltop kun noen få kilometer unna oss, var blant de 40 000 innbyggerne som måtte evakuere.

Andrew og May Kristin har blitt gjenfortalt dramatiske historier fra sine amerikanske venner.- Noen har mistet hus og alt de eide.

Skremmende for Johannes

Det var aldri aktuelt for den lille familien å avbryte Hitra-ferien sin og reise hjem igjen.

- Det er uansett ikke noe vi kunne gjort i Redding. Huset vår står fortsatt, men skulle det brent ned så er vi heldigvis forsikret. Det viktigste er at barna våre er trygge. Vi føler oss takknemlige og lettet over å befinne oss på Hitra, sier Andrew.

For Johannes og David William er det bekymringsfritt å være hos besteforeldene i Jektvika. Foreldrene er lettet og takknemlige over at barna slipper å oppleve dramatikken i Calfornia. Foto: Cecilia Brurok

Det hadde nok dessuten vært en skremmende opplevelse for eldstemann Johannes å se flammene, tilføyer May Kristin.- Hele himmelen har vært farget rød av brannen. Det er sterk røyk i området, det regner aske og er svært vanskelig å se. Vi hadde nok evakuert uansett om vi hadde blitt påbudt det eller ikke, på grunn av den svært dårlige luftkvaliteten. Strømmen har også vært borte og i 45 varmegrader er det ikke gunstig å verken ha tilgang til air condition eller kjøleskap. Ikke har det vært tilgang til rent drikkevann heller og matvarebutikkene har blitt tømt for varer.

Gruer seg til å se ødeleggelsene

Om få dager reiser de tilbake til USA. Venner har valgt å forlate byen, og de tenker selv å gjøre det samme. Etter å ha hentet mer klær og sjekket hus og hjem, går trolig turen videre til Andrew sin søster i Oregon.

Det er ikke uvanlig at det oppstår branner i tørre California, men de er ikke så aggressive, raske og intense som de som har herjet nå, sier Andrew. Carr-brannen går inn i historiebøkene som noen av de verste i California noensinne.- Vi har alltid en sekk stående hjemme i Redding med nødvendig utstyr i tilfelle vi må evakueres raskt. Vi er klar over at det kan skje, men du tenker jo aldri at du egentlig vil få bruk for den, legger Andrew til.

Det har endret seg nå.

- Det kom som et sjokk. Vi har aldri opplevd en brann så nære der vi bor tidligere.

De bor til vanlig i et naturskjønt område i California, men nå er alt brent bort, legger May Kristin sørgmodig til.- Det blir rart å komme tilbake. Jeg gruer meg til å se ødeleggelsene.