En vakker rosenstær har funnet veien til en hage på Frøya. Her har den sjeldne fuglen funnet seg godt til rette langt unna sitt vanlige leveområde. Og som vanlig har ikke dette gått upåaktet hen blant fuglekikkerne i Trøndelag.

De fleste av oss har vel et forhold til den vanlige stæren eller «starren» som vi kaller den lokalt. Noen har sågar hatt befatning med grå eller grønn stær. Men en stær i vakre rosa valører har de færreste av oss fått muligheten til å oppleve.

Fuglekikker Jan-Egil Eilertsen på Hammarvika fikk nylig tips om en mulig rosenstær på Frøya. Et uklart bilde på Facebook hadde alarmert en av Trondheims mange habile fuglekjennere som igjen tok kontakt med Eilertsen. Kort tid etter kunne Eilertsen fastslå at dette dreide seg om en voksen rosenstær.

-Straks jeg gikk ut av bilen fikk jeg øye på fuglen. De karakteristiske fargene til fuglen i rosa og blåsvart var ikke til å ta feil av, forteller Eilertsen.

Han har tidligere stiftet bekjentskap med arten på Titran og Sula, men da har det vært snakk om årsunger i nøytral brungrå fjærdrakt. Derfor var det stor stas å få oppleve en adult fugl i praktdrakt.

Varslingssystem

Fuglekikkerne i Trøndelag har sitt eget varslingssystem på mobilen når sjeldenheter dukker opp. Eilertsen kunne derfor rapportere og dele funnet med likesinnede, men først etter å ha fått klarsignal fra grunneier. Ettersom eierne av hagen skulle på ferie, tok Eilertsen på seg ansvaret med å guide fuglekikkere i deres fravær.

-Alle fuglekikkerne jeg kjenner i Trøndelag er reale folk. Men siden huseierne var bortreist, syntes jeg det var naturlig at jeg var med når folk skulle se på fuglen, sier Eilertsen. Totalt har nærmere 20 fugleinteresserte besøkt hagen for å få et glimt av fuglen eller et ettertraktet foto. Undertegnede var av dem som med stor begeistring fikk festet skjønnheten på fotobrikken.

Ikke alle har vært like heldige som Eilertsen som fikk øye på fuglen med èn gang. Til tross for sin fargerike fjærdrakt har fuglen faktisk til tider vært svært vanskelig å finne der den har skjult seg i ei tett furukrone eller i bladverket til ei rogn.

-Med litt tålmodighet har alle fått sett fuglen til slutt. Den har nemlig flere daglige besøk i en leddvedbusk med masse fristende bær. Holder man oppsikt med denne busken, vil fuglen dukke opp før eller senere, forklarer Eilertsen. Den hyppige bærspisinga har likevel ikke vært helt uten besvær for rosenstæren. Etter hvert måltid har den funnet seg en skjermet sitteplass hvor den med gjentatte fakter og harkelyder tilsynelatende har gulpet opp noe av mageinnholdet. Kanskje har bærene vært litt vel kraftig kost? undrer Eilertsen.

På avveie

Rosenstæren har sitt naturlige utbredelsesområde helt sørøst i Europa og videre østover i Asia. En sjelden gang kommer enkeltindivider på avveie og kan havne helt her oppe i nord. Vanligvis er det ungfugler vi stifter bekjentskap med under trekket på høsten.

Med årets funn er det registrert 7 individer av voksen rosenstær i Trøndelag gjennom tidene. Av disse har faktisk Frøya hele 3 funn, så det er ingen tvil om hvor sjansene statistisk er størst for å møte på denne eksklusive arten.

Hvor lenge fuglen blir å finne i hagen på Frøya er ikke godt å forutse. Men skulle du oppdage en fugl som ligner på en krysning mellom en skjæreunge og en vanlig stær, og i tillegg har et rosa skjær i fjærdrakten, bør du sjekke fuglen både to og tre ganger. Kanskje er du den heldige som får oppleve den vakre rosenstæren neste gang?