Gjennom hele sommeren har Ansnes Brygger arrangert sushi- og rekebuffet. Et tilbud som er så populært at restauranten har sett seg nødt til å ta i bruk alle sine bord under disse matgildene.- Det har virkelig tatt av og det er definitivt sushi det går mest av, bekrefter Venke Glørstad ved sjømatrestauranten på Hitra.Hun forteller videre at de har opplevd at køen av sultne gjester strekker seg ut av restauranten. - Og når vi har forklart at vi må stoppe og selge buffeten fordi vi ikke klarer å produsere raskt nok, får vi til svar "vi venter vi, sjø".  Øyværingene har skjønt at det ikke er skummelt å spise rå fisk - og at det er mulig å spise laksen på andre måter enn kokt med rømme og poteter til, smiler Glørstad.

- Sprer seg til by og bygd

I forrige uke var kokk Stian Hjeldnes innom på gjesteopptreden for å lære de ansatte å lage ekstra delikate sushibiter.- Nå klargjør vi til ny sushibuffet og lager maki, nigiri og sashimi med fantastiske råvarer fra øyregionen: laks, krabbe og kamskjell. Vi tar også i bruk andre eksotiske fiskeslag, forteller Hjeldnes og tilføyer at det må noen tusen sushibiter til for å mette dagens gjester.

Stian Hjeldnes har tidligere drevet sushirestaurant i Trondheim. Han har også samarbeidet med Hitramat og Ansnes Brygger tidligere og bidratt med oppskrifter til "krabbe.no".

Stian Hjeldnes er et kjent navn i restaurantbransjen i Trondheim. Han er tidligere eier av sushirestauranten Kyoto og til tross for at han solgte seg ut i 2015 har han tydeligvis ikke glemt gamle kunster.- Det er som å sykle. Når du først har lært det så glemmer du det aldri, smiler han.

Sushitrenden, sier Stian, begynte virkelig å ta av i Trondheim i 2009.- Men det er jo ikke sånn at øyværingene oppholder seg kun her ute. De reiser og får nye impulser. Sushi-populariteten sprer seg til både by og bygd.

Sushi med laks fra Frøya.

- Magisk godt

Inne på kjøkkenet er flere mann i sving, konsentrerte med hver sine oppgave.- Det er veldig artig å lage sushi og vi har lært mye nyttig av Stian i dag, smiler Henrik Skjåk-Bræk mens han danderer ris på noriark.- Dessuten er det innmari godt med sushi og det blir heldigvis noen smaksprøver underveis, sier Henrik og de andre nikker enig.

Henrik Skjåk-Bræk og Anders Hermo synes det er artig å lage sushi. Mye nyttig har de også lært av Stian i dag, forteller de to.

Hobbykokk Øyvind Ramsø er også innom Ansnes Brygger og får prøvesmake. Han tar seg god tid før dommen omsider faller.- Dette var magisk godt. Smakfullt, jeg kan kjenne at det er brukt gode, ferske råvarer. Det er også gjort et godt håndverk. Jeg spiser sushi minst en gang i uka. Dette er det beste jeg har fått på lenge.

Helene Skjåk-Bræk og Øyvind Ramsø prøvesmaker underveis.

Fortsetter utover høsten

Sushi har ikke vært så lett å få tak i øyregionen. Kanskje det er derfor folk går folk av huse for å spise sushi på Ansnes nå i sommer.

- Vi har minst 80 bordbestillinger til i kveld. Det har vi også hatt tidligere - og opplevd at det har kommet dobbelt så mange. Stadig flere har skjønt at det kan være lurt å bestille bord i forveien, sier Helene Skjåk-Bræk.

De hadde tenkt at tilbudet skulle vare ut sommeren, men det er ingen grunn til å gi seg med sushi når det går så godt, legger hun til.- Vi fortsetter med sushibuffet utover høsten så lenge det er interesse for det.