Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som nylig publiserte byggeaktiviteten på landbrukseiendommer her til lands. På landsbasis er det bare 21 prosent av de om lag 167.000 bebygde eiendommene som har hatt byggeaktivitet i perioden etter 2007 og frem til 1. januar i år.

Andelen i Hitra og Frøya

I tabellene til SSB fremkommer det at det er 494 landbrukseiendommer med bebyggelse i Hitra ved årets inngang. Og det er 120 av disse det har vært søkt og bygget på i løpet av de ti siste årene. Det utgjør en andel på 24,3 prosent, som dermed er en del høyere enn landsgjennomsnittet på 21 prosent.

I Frøya kommune telles det nå 337 bebygde landbrukseiendommer, og statistikken viser at 78 av disse har hatt byggeaktivitet de siste ti årene, eller en andel på drøye 23 prosent.

- Drøyt syv prosent av Norges befolkning bodde i 2017 på landbrukseiendom. Nærmere bestemt 373.000 personer. Størst er andelen i Sogn og Fjordane, og minst er det i Akershus, forteller SSB i en artikkel knyttet til temaet.

I følge tabellene er det totalt 631 personer som bor fast på en landbrukseiendom i Hitra kommune, mens 409 innbyggere i Frøya har slik hjemstedsadresse.

Mest i fylket

Vi kan på denne måten fastslå hvilke kommuner som har bønder med størst «tiltakslyst». Det er ikke til å komme bort fra at kommuner med stor landbruksdrift også er dem som har størst andel av landbrukseiendommer med byggeaktivitet.

Helt øverst kommer de tre kommunene som utgjør Jæren i Rogaland; Klepp, Time og Hå. Alle de tre har hatt byggeaktivitet på om lag 46 prosent av landbrukseiendommene. Fra denne landsoversikten kan vi slå fast at Hitra kommune ligger på 132. plass av de 426 kommunene. Frøya er nummer 166 på listen.

I gamle Sør-Trøndelag har det vært mest «landbruksbygging» i Agdenes kommune, der andelen ligger på nesten 39 prosent. Malvik følger så med 30,7 prosent. I andre enden finner vi Roan kommune med en andel på bare 7,6 prosent.

Bolig, naust og koier

- Bygninger er viktige i kulturlandskapet, og norske landbrukseiendommer har en omfattende bygningsmasse. I alt ble det registrert i underkant av én million bygninger på landbrukseiendommene i fjor, forteller SSB.

- Disse utgjør nærmere en fjerdedel av alle bygninger i Norge. Drøyt 200.000 av bygningene er bygd før 1900 eller fredet. Nær halvparten av de bebygde landbrukseiendommene hadde minst én slik bygning.

Et bygg på en landbrukseiendom kan blant annet omfatte boliger, driftsbygninger, naust, skogskoier og seterhus. Hos SSB fremkommer det at det er totalt 2.099 bygninger på landbrukseiendommer i Hitra kommune, mens det er 1.263 i Frøya.