Eli Kristin har vært festival-frivillig i ti år. Her er det hun husker best, på godt og litt vondt

Hvert år er 150 frivillige i sving under Frøyafestivalen i Sistranda. Èn av dem som har vært med de siste ti årene er Eli Kristin Fredagsvik.

Eli Kristin Fredagsvik har ansvar for å produsere og servere gjester, frivillige og artister under Frøyafestivalen. 

Min første tanke var søren, dette er det vi som må plukke opp.

Nyheter

Hun har hatt ansvar for rydding og vasking av festivalområdet, men i fjor gikk hun over i en annen rolle der hun produserer og serverer gjester, frivillige og sultne artister backstage.

- Jeg blir mer fastlåst til teltet og får ikke med meg så mye av det som skjer på scenen. Det er litt trist, men jeg kjenner mine begrensninger. Det var hardt arbeid å skulle passe på at det var rent og ryddig. Jeg har egentlig prøvd å trekke meg ut i mange år og da jeg startet Rabben restaurant for to år siden ble det for mye ansvar å skulle gjøre begge deler, sier Fredagsvik.

På menyen

Hamburgere, Frøya kebab, bacalao og bruchetta med varmrøkt laks og stekt laks med potetsalat er noe av det som står på menyen.

- Jeg har prøvd å ha litt variasjon, men samtidig kan vi ikke ha for stort utvalg. Vi har ikke et fullverdig kjøkken der borte, sier hun.


 

Før Vinni, Bonnie Tyler, Freddy Kalas, Unge Ferrari og Johnny Logan skal på scenen i helgen skal Fredagsvik bestille varer og lage mat til dem som skal rigge i stand.

- Jeg føler jeg er godt i rute, men jeg er spent på om jeg har bestilt nok mat. Det er alltid vanskelig å vite hvor mye det går, sier hun.


 

Sterk dugnadsånd

Fredagsvik har vært frivillig på ulike arrangementer og i idrettssammenheng i alle år, men å dra på festival gjør hun sjelden selv.

- Jeg er ikke så veldig glad i når mange mennesker samles på et sted, men jeg kommer fra en familie der dugnadsånden står sterkt. Jeg er ikke så flink til å si nei og synes det er kjekt å hjelpe til. På Frøyafestivalen blir du en del av et hyggelig fellesskap og du møter folk du kanskje ikke treffer så mye til vanlig, sier hun.

I 10 år har Eli Kristin hatt ansvar for å holde festivalområdet ryddig og rent, men i år har hun gått inn i en annen rolle. 

 

Å skulle holde festivalområdet det ryddigste og reneste i Norge var hardt arbeid ifølge henne selv. Hun og resten av teamet plukket søppel fra tidlig morgen til sent på kveld.

- Vi fikk gode tilbakemeldinger på at folk synes det er fint her og det er vi stolt over. Alt blir mye triveligere da. Det er ikke like gøy å måtte gå rundt når det flyter plastglass på bakken og toalettene er så skitne at det ikke frister å sette seg ned på, sier Fredagsvik.

Les mer: Her har vi samlet alle sakene våre om Frøyafestivalen

Ansvar for renhold

Selv om det var slitsomt synes hun det var en fin jobb.

- Jeg fikk med meg mye av det som skjedde på scenen når jeg gikk rundt. Det var kjekt. Å vaske toalettene er kanskje ikke den morsomste oppgaven, men det er en viktig jobb. Før vi fikk asfalt ble det veldig fort skittent på toalettene, spesielt når det regnet. Da måtte vi vaske etter hver person gikk inn. Det var slitsomt, sier Fredagsvik.

Et av hennes beste minner fra alle disse årene var da en dame kom bort til henne da hun hadde pause sammen med noen andre i teamet.

- Hun sa at det virket som at vi hadde det så hyggelig og spurte om hun kunne bli med neste år. Det er kjekt når folk har lyst til å bidra. Det setter vi pris på, sier hun.

Det er Rabben restaurant som har ansvar for å produsere maten til årets festival. 

 

- God samhold

Det er to andre hendelser som hun også husker spesielt god. For eksempel i 2011 da Kurt Nilsen skulle på scenen. Fredagsvik er stor fan av han.

- Tidligere på dagen skulle jeg vaske toalettene. For å komme inn måtte jeg åpne en tung jerndør. Denne datt igjen før jeg klarte å gå inn så jeg kuttet akillesen. Jeg lå på sykehuset da han gikk på scenen og syntes veldig synd på meg selv, sier hun.

Eller da Carola sang sin siste sang på slutten av lørdagskvelden noen år senere og det ble skutt opp konfetti fra scenen.

- Min første tanke var «søren, dette er det vi som må plukke opp» . Det var heldigvis mye vind den kvelden. Mye forsvant av seg selv, men vi plukket i flere timer etterpå, sier hun.


 

- Slitsomt, men gøy

Fredagsvik bruker tid på å komme seg etter en slik helg etter mange timer på føttene og lite søvn. Men når helgen er over sitter hun alltid igjen med en opplevelse at det er verdt det.

- Jeg blir veldig sliten av det, men alle frivillige får 500 kroner som de kan gi til et veldedig formål. Jeg har prøvd å rekruttere fra håndballmiljøet. Det er der mitt hjerte ligger nærmest. På den måten får vi også samlet inn penger til klubben, sier hun.

Fredagsvik legger til at hun ikke kunne klart seg uten alle de som har vært med i renholdsteamet i alle år.

- Det er en fin gjeng å jobbe sammen med. Alle er positive og klare for å jobbe mot målet vårt om å ha den reneste festivalen i landet.

terese.torgersen@hitra-froya.no