Fem år siden like mange mistet livet

Antall omkomne i branner øker i Norge.

Det er flere år siden like mange omkom i branner i Norge.  Foto: Colourbox-Tryg Forsikring

Nyheter

I fjor omkom 41 mennesker, 29 menn og 12 kvinner. I desember mistet seks personer livet, viser ferske tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap.

– Igjen ser vi at desember er årets mest brannfarlige måned, preget av hundrevis av branner og branntilløp, mange i forbindelse med jul og nyttårsfeiringen. Dessverre ser vi også at antall omkomne i branner øker, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

- Fra 26 i 2017, til 39 i 2018, og nå altså 41 i fjor. Tragisk nok er fremdeles røyking den største årsaken til at folk dør i branner, og menn er kraftig overrepresentert.Flest hendelser på første nyttårsdag

Etter branner i 2018 ble skadekostnadene estimert til rundt seks millioner kroner.

I fjor var 1. januar dagen med høyest antall branntilløp med 29 hendelser. Det brannfarligste rommet i en bolig er kjøkkenet. Nær halvparten av alle branntilløp starter på komfyren.

– På den positive siden ser vi heldigvis at det er flere og flere som anskaffer seg brannslukkingsapparater, både skum og pulver. Den billigste livsforsikringen er imidlertid røykvarsleren, sier han.

- Det er ikke minst om natten, mens man sover, at den virkelig kan utgjøre forskjell mellom liv og død. At man våkner i tide til å berge seg selv og familien ut av en bolig som er i ferd med å ta fyr. Det er ofte røyken som dreper.