Én person omkom i fjor i Øyregionen

En mann på 44 år fra Ukraina døde under fritidsdykking etter kamskjell i Dolmsundet i september.

En mann omkom etter en dykkerulykke.  

Nyheter

Ifølge tall fra redningsselskapet omkom 86 personer i drukningsulykker i fjor, mot 102 året før.

«En nedgang på 16 prosent er svært gledelig. Men for å komme nærmere en nullvisjon, må vi intensivere det drukningsforebyggende arbeidet i årene som kommer,» sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet i en pressemelding.


Flest drukninger
  • Rogaland: 14
  • Nordland: 11
  • Trøndelag: 9
  • Møre og Romsdal: 8
  • Oppdal er det eneste fylket med null drukningsdødsfall.Nedgang

Fra 2018 til 2019 gikk dødsfall i forbindelse med bading ned fra 18 til ni. Det er over snittet de siste ti årene. Ulykker i forbindelse med bading etter fall fra land eller brygge har gått ned, mens fra fritidsbåt har det vært en økning. Over halvparten druknet i sjøen og en ulykke skjedde i et privat plaskebasseng.

«I 2020 skal vi fortsette å bygge kunnskap om drukningsulykker for å forstå årsakssammenhenger, og optimalisere den forebyggende innsatsen. Vi ønsker at alle skal kunne ha glede av vannet og naturen enten de er i båt, bader eller går tur. For at opplevelsen skal bli trygg og god må vi vite hvilke farer vi skal være oppmerksom på, kjenne grensene våre og passe på hverandre,» sier Rikke Lind.Flest menn

Det er flere menn enn kvinner som er utsatt for drukningsulykker. Av de 86 som omkom i fjor var 85 prosent menn og 15 prosent kvinner. Over halvparten var over 40 år.

«Både i Norge og sammenlignbare land i Europa er gutter i tenårene og voksne menn mest utsatt for drukningsulykker. En forklaring kan være at flere menn enn kvinner er i båt alene. Internasjonal forskning viser også til at flere menn overvurderer egne ferdigheter og undervurderer risiko ved vannaktiviteter,» sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.