Sist uke var 47 dykkere samlet til det tradisjonelle dykkertreffet Uke 30. Med fire hurtiggående båter hadde de, med Grefsnesvågen som utgangspunkt, daglige dykkerturer i Frøyfjorden og sjøområdene rundt Hitra. Fredag avsluttet de formiddagens dykking med et ryddedykk i havna i Grefsnesvågen.

Signe Selven viser fram et kart som ble funnet på bunnen.

- Det er blitt vanlig rundt om i hele verden at dykkere tar slike ryddingen. Det er vår måte å gi noe tilbake for alle de flotte opplevelsene vi har i sjøen. Folk har blitt mer oppmerksomme på hvor mye skrot på havbunnen forurenser, sier Signe Selven, fra arrangøren Havsport dykkersenter.

Grefsnesvågen har hatt mye næringsaktivitet også før det ble et sjøturistsenter, og dykkerne konsentrerer ryddingen om et lite område i havna hvor det blant annet har ligget et oppdrettsanlegg tidligere.

- Det er gjerne på steder hvor det har vært næringsaktivitet at det ligger mye på bunnen, forklarer Signe Selven.

I løpet av en time får dykkerne løftet en anseelig mengde skrot til overflata. Det er metalskrot, bildekk, tapte krabbeteiner, og flasker i alle former. Folk oppe på brygga venter med spenninga på hva som er det neste som kommer opp til overflata. Kan det være noen historiske skatter?

Men det nærmeste man kommer noen skatt er et perforert sjøkart som blir plukket opp fra bunnen.

- Dette må være et skattekart som viser hvor vi bør dykke neste gang, kommenteres det på kaia.