Førstkommende torsdag vil 19 år unge Maja Udtian fra Frøya forsøke å fullføre sin lisens for å kunne kjøre i den ypperste klassen i dragracing Top Fuel Dragster. Dette er biler med sprengstoff (nitroglysering) på tanken, opp mot 11 000 hk i motoren, og som kjører 0-100 kmt på under ett sekund. Slutthastighet etter 4 sekunder kan komme på vanvittige 500 km/t.

Som lokalavisa omtalte i slutten av juli, testet Maja og hennes team Nitro Vikings da kjøretøyet på Gardermoen. De startet på lisens for Top Fuel-klassen under Norges største stevne Drag Challenge.

Se løpet i denne videoen:

Du kan også se videoen her (ekstern lenke)

- Dette ble veldig vellykket. Vi hadde også besøk av samferdselsminister Ketil Solvik Olsen den ene dagen, som var mektig imponert av vågale Maja. Vi fikk dessverre ikke tid til nok antall drag, så vi drar nå til Tierp for å fullføre lisens på torsdag 24. august, forteller teamet i en pressemelding.

Tierp Arena i Sverige er regnet som et av verdens flotteste anlegg bygget for drag race og venter ifølge Nitro Vikings mellom 25.000 og 40.000 på tribunene.

Klarer Maja kravene, som består i å kjøre på under 4,6 sekunder og over 387 km/t, kan hun delta på sin første EM-runde dagen etter.

- Det som er uvanlig er at Maja som bare er 19 år skal da konkurrere med voksne menn og damer fra 35-55 år med meget bred erfaring, forteller teamet.

Som lokalavisas lesere kanskje er godt kjent med fra før, har 19-åringen allerede lang erfaring fra dragrace-miljøet. Hun var bare halvåret gammel da hun var med mamma og pappa på sitt første stevne. Maja begynte sin karriere som 11-åring og ble i 2016 kåret til vinner av European drag racing series EDRS cupen i klassen Super Comp.

Da Nitro Vikings, som også har vært mekanikere for Pappa Paul Ingar Udtian i flere år, fikk høre at Maja var interessert, ble det satt inn stor ressurser for å få bilen klar innen 2017.

- Odd Rune Olsen og Konrad Ree fra Stavanger og Bryne har i flere år jobbet med å få i stand et Top fuel Team. Dette krever enormt med ressurser og timer da det er mye utstyr som trengs. Blant annet en trailer innredet med verksted og hele 14 sengeplasser til teamet. De går under det klingende navnet Nitro Vikings. Nitro kommer av en forkortelse av drivstoffet som brukes i Top Fuel klassen, dette er flytende nitroglyserin (sprengstoff), forteller de.