På Frøya bibliotek ble det på søndag arrangert kretsmesterskap i sjakk. Det var 29 påmeldte i de forskjellige klassene.

- Vi spiller etter Monrad-systemet, forklarer Malgosia Kopazzek-Styczen i den lokale sjakklubben.

Monrad-systemet er et turnerings-system hvor de som har samme resultat etter endte parti møter hverandre i neste parti. De som ender opp med høyest poengsum etter disse partiene, vinner sin gruppe.

Femten år gamle Malgosia kommer opprinnelig fra Krakow i Polen, men kom til Norge da hun var ti. For to år siden ankom hun og familien Frøya og her har de blitt.

- Vi oppdaget at det ikke var noe sjakk-klubb her ute, så jeg startet en. I begynnelsen var det mange som kom og gikk, men etter to år så har klubben minst 17 aktive medlemmer, forteller hun.

Skryt fra kretslederen

- Hun er kanskje den yngste klubblederen i Norge, vi funderer på om det er sånn hvert fall, smiler Amir Ghaderi. Kretslederen har tatt turen helt ut til Frøya for å overvære mesterskapet.

-Vi er så imponerte over tilstellingen, forteller han videre.

- At hun, bare femte år gammel, har organisert dette er helt fantastisk.

Og han nevner i samme åndedrag at den unge klubblederen har et fantastisk støtteapparat rundt seg, hvor familier fra klubbmedlemmer har stilt opp og laget mat og skolen har stått for lokaler. Malgosia vil også fremheve at de har fått laks til lunsj fra Salmar og frukt fra Kiwi så det viser seg at hele lokalsamfunnet er engasjert i sjakk på Frøya.

I vår ble det organisert barnas Grand Prix på samme sted.

- Det var en bra tilstelling, vi hadde omlag tjue oppmøtte, forteller Malgosia. På søndag var det tjue-ni påmeldte som ble delt inn i tre klasser som spilte mot hverandre.

Sjakkbrett i nettbrettets tidsalder

I undersøkelser som er gjort i England, Tyskland og Danmark så viser det seg at barn og unge som spiller sjakk har bedre konsentrasjonsevne enn barn som ikke gjør det.

- Jeg mener at sjakk er viktig i en tid av nettbrett og øyeblikkelig tilfredstillelse som nettet gir oss i dag, sier Torbjørn Dahl, leder for Hell sjakk-klubb.

- Sjakk gir barn en forståelse av at ting ikke kan mestres på veldig kort tid og at den kunnskapen og forståelsen de får gjennom spillet gir dem et langtidsperspektiv på mestring.

- Det er dette som gjør sjakk aktuell i dag, stemmer Amir i.

- Det og Magnus-faktoren.

Han forklarer at med Magnus Carlsen så har sjakk fått en ny renessanse som på Kasparovs tid.

- Nå har vi igjen fått en representant som er veldig vital og som appellerer til et bredere publikum, forteller han videre.

- Enestående

De to veteranene klarer ikke å skryte nok av den unge klubblederen på Frøya.

- Hun er helt enestående, hun leder klubben, er trener og organisator for denne turneringen i tillegg så presterer hun på et høyt nivå selv, stråler Torbjørn. Malgosia har blitt bedt om å bli med å representere Hell sjakk-klubb i NM i lagspill neste helg.

- Det er viktig at hun blir med på slike turneringer. Sånn det er i dag så er det ikke et lag som kan stille fra Frøya så hun spiller for oss i stedet, fortsetter Torbjørn og forteller ettertrykkelig at den unge damen har veldig sterke bånd til Frøya og har planer om å lage et lag på Frøya med tiden.