Fosenhallen i Bjugn er Ragnvalds heimebane.

I helga er det VM i skøyter allround for veteraner. Begivenheten finner sted i Baselga i Nord-Italia. På startstreken stiller kvenværingen Ragnvald Vollan sammen med 31 andre nordmenn pluss en rekke utledninger fra hele skøyteverden.

Øya

Selv om Ragnvald gikk på skøyter som ung gutt, var det først på slutten av 60-tallet at den store interessen dukket opp igjen. Skøytestadion på Øya i Trondheim sørget for det. Noen år bodde han nemlig i byen, og da ble det mange timer på skøytestadionet på Øya.

Kunstisbanen på Leangen kom først etter at han hadde flyttet fra byen.

10. gang

Dette er tiende gang Ragnvald deltar i et verdensmesterskap. Denne gang skal han gå både 500 m, 1.000 m, 1.500 m og 3.000 meter.

Hitterværingen setter seg ikke høye mål.

- Målet er å gå det jeg greier. Annen målsetting har jeg ikke, forteller Ragnvald.

69-åringen har liten tro på personlige rekorder.

- Etter som alderen øker, så blir det stadig vanskeligere å sette personlig rekorder. Nei, målet må være å gå så godt en kan, sier mannen som har 44,2 som beste resultat på 500-meteren.

Skøytevenner

Et verdensmesterskap for veteraner handler ikke bare om å gå raskest mulig på skøyter. Det sosiale er også viktig.

- Gjennom årene har jeg blitt kjent med mange andre, og under et slikt mesterskap treffer jeg mange kjente i skøytemiljøet fra hele verden, forteller Ragnvald.

Ragnvald Vollan - klar for sitt tiende verdensmesterskap.

Til Bjugn to ganger i uka

Forberedelsene til helgas verdensmesterskap har gått bra.

- Jeg har fått trent godt, og er i brukbar form.

Da lokalavisa får svar på telefonen tirsdag, har han nettopp avsluttet ei treningsøkt på kunstisbanen på Leangen i Trondheim.

Ellers har det bitt mange turer fra Kvenvær til innendørsbanen i Bjugn.

- Det blir et par turer i uka for å få tilfredsstillende istrening, forklarer Ragnvald.

Å trene i heimlige “farvann” på isfrosne Kvenværsvann er et dårlig alternativ.

- Islagte vann er sjelden egnet for hurtigløp, og særlig ikke klappskøyter. Da går du lett på trynet, forklarer skøyteveteranen som heller tar turen til Bjugn.

VM på heimebane

- I et intervju med lokalavisa for ett år siden sa du at du i hvert fall skulle fortsette fram til VM i Italia. Nå er VM her. Hva tenker du om skøyteframtida nå?

- Hehe, jeg kan vel ikke gi meg riktig ennå. Neste år er det VM i Bjugn. Jeg må vel forsøke å få med meg dette mesterskapet også etter som det går på heimebane, mener Ragnvald Vollan.