Stand-up Paddling er en ny sportart som har vunnet en utrolig populæritet på kort tid. Brettet har blitt laget større enn normalt og er utstyrt med fester for fiskestenger. Dette muliggjør turer i hardere vær og man kan fiske kontinuerlig.

Den tyske SUP-foretaksmannen Ingo Rotermund, som var på besøk på Sula, er den første som har prøvd et slikt SUP brett under harde og normale fiskeomstendigheter. Sula er et bra egnet sted. Folk var forundret når de så mannen som «stod på vannet». Det ble en fin padletur rundt i havnen og tid til en hyggelig prat med flere nysgjerrige.

Rotermund, som er en av pådriverne for denne sporten i Nord-Tyskland, ser mulighetene til å utvikle sporten videre retning ekstremsport (lengre konkurranser til havs), men også til lengre kystturer og akkurat fiske. For dette kan Sula egne seg veldig godt! Den lokale turistnæringen med Sula Rorbuer i spissen er interessert.

Eneste spørsmålet som forblir: «Ble det noe fisk da?»

- En glad Rotermund ler hemlighetsfullt. Han er i hvertfall fornøyd med forsøket.

Filmstjerner som Sean Penn er kjente eksponenter for denne nye helkroppsmåten å trene på, som så mye annet kommer fra California. Den er en videreutvikling av bølgesurfing med større brett som man kan padle med «på tur». Ikke bare kan man ta seg en tur, brettene brukes til yoga, ryggtrening, balansetrening, etc. Alle musklene i kroppen brukes og kan trenes på denne morsomme måten.

Ikke bare på Sula bor man på og ved havet. Polyneserne, som bosetter det sydlige Stillehavet, padlet tidlig (allerede for over 5000 år siden) på større planker og brett for å bevege seg mellom øyene, som tildels ligger langt fra hverandre. Disse brettene ble bedre etter hvert og man oppdaget også hvordan man kunne bruke dem til å ri på bølger, noe som er opprinnelsen til vår tids bølgesurfing. Derfor er egentlig SUP eldre enn surfing, selv om det i dag kan virke som at SUP er en vidreutvikling av bølgesurfing.

Den kjente norske surferen Svein Rasmussen etablerte i 1994 i Thailand et firma for å produsere surfebrett. Hans firma Starboard er i dag en av de største aktørene når det gjelder SUP brett. Fremdeles dominerende er de harde brettene laget i forskjellige typer glassfiber. Disse er formstabile og egner seg til rask paddling, men kan være opp til 3,5 meter lange. Derfor er de ikke alltid egnet for fleksibel bruk og dette har ført til at de oppblåsbare brettene kommer mer og mer. Disse kan pakkes i en bag, bli med på reise og er mindre skjøre enn de harde brettene. Det er et sånt brett som nå har blitt videreutviklet for spesiell bruk til fisking.

Joda, fisk ble det