Nøyaktig ett år før de neste øylekene (Natwest International Island Games, IGA) arrangeres på Gibraltar, er IGA-representanter fra Hitra og Frøya samlet på Den iberiske halvøya. Her arrangeres det generalforsamling i IGA. Generalforsamlinga holdes alltid i mellomåret det ikke er leker. Her samles deltakerlandenes representanter for blant annet å inspisere arenaer og overnattingsfasiliteter samt avgjøre hvilken øy som får arrangere kommende leker.

For Hitra IGA reiser sekretær Hege Alice Østmark og leder Sven Amund Fjeldvær, mens Frøya IGA er representert ved Knut Arne Strømøy og leder Frode Larsen.

Øylekene på Gibraltar arrangeres i perioden 6.-12.juli 2019.

- De har STOR byggeaktivitet med nye sportsarena til neste år, og de lover at alt skal bli ferdigstilt til lekene begynner. Blant annet bygger de ny skytearena (innendørs), svømmeanlegg og friidrettsarena. Her er også mange gode fasiliteter fra før. Her er engelsk «style» hvor det aller meste er godt på stell, så neste års leker vil utvilsomt gå etter plan med få overraskelser og sikker gjennomføring, forteller IGA Hitra.

Under Gibraltar-lekene skal det konkurreres i friidrett, badminton, sykkel, basket, beach volleyball, judo, seiling, skyting, squash, svømming, bordtennis, tennis, bowling og triathlon. Gibraltar-lekene vil verken inneholde fotball, volleyball eller golf. Det er ventet at troppene fra øyregionen derfor blir mindre enn de har vært ved de siste lekene.

- Vi oppfordrer allikevel til at de som har lyst til å delta i sin sport, viser interesse snarest slik at vi kan melde på deltakere og begynne planleggingen, sier Østmark og Fjeldvær.

- Når det gjelder overnatting neste år planlegger arrangøren at de fleste skal bo i en nedlagt militærleir med egne leiligheter av brukbar standard. Disse har alt fra fire til tolv senger, som er helt OK. Dette vil være «Competitors Village» og som blir utstyrt med butikker/kiosker for anledningen, og vil være et sted som vil samle deltakere fra mange øyer og vil gi muligheter for å bli kjent med andre, rapporterer i Hitra IGA.

Generalforsamlinga i IGA ble også orientert om hvor langt 2021-arrangøren Guernsey har kommet. Det ble også valgt 2023-arrangør, det ble Orkney.