Hovedplanen for vannforsyning frem til 2022 ble torsdag vedtatt i Hitra kommunestyre.

Formannskapets tilrådning til kommunestyret var å bygge ut kommunal vannforsyning til Tranvikan, og strekningen Hopsjø-Småge, mens vannforsyning til Hestnes utsettes på grunn av store kostnader.

Det var imidlertid ikke full enighet i formannskapet, der Pensjonistpartiet og Senterpartiet fremmet et alternativt forslag på at Hestnes også skulle få vannforsyning. Det ble nedstemt mot to stemmer.

I kommunestyret fremmet Senterpartiet, sammen med resten av opposisjonen på nytt et forslag om også å ta Hestnes med i denne omgangen.

- Vi vil på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet fremme forslag om nytt punkt tre. Hestnes: prosjektet gjennomføres i hovedplan for vannforsyning i perioden 2017-2022. Investeringer  er beregnet til 26 millioner 930 tusen eksklusive moms, og finansieres ved låneopptak, sa Lars Peder Hammerstad(Sp).

Arbeiderpartiet tok et gruppemøte for å diskutere forslaget, og kunne være med på ett vilkår.

- Vi har sett på forslaget fra Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet. Vi kan være med på et nytt punkt tre hvis vi kan få med et tillegg: at abonnentene dekker 80 prosent av driftskostnadene i prosjektet. Hvis vi får med resten på det, så kan vi være med på nytt punkt tre, sa Hege Lie Rønningen.

Etter en samling på bakrommet kom forslagsstillerne frem til hva de mente om vilkåret.

- Jeg synes det kompliserer saken mer enn nødvendig. Det vi skal vedta her er en hovedplan for vannforsyning. Der skal det være prioriterte prosjekter, og der skal det være hvor mye de koster. En beslutning om hva vi skal bygge ut. Og så er det selvfølgelig en god del detaljer opp i det her som må på plass underveis. Men det er egentlig på mange vis rådmannens sitt bord. Vi har en god del villighetserklæringer fra alle disse plassene på utbygging, og skulle det vise seg at rådmannen underveis i denne prosessen skulle finne ut at det ikke er sånn at folk står i kø for å knytte seg til, så må det komme tilbake til kommunestyret og så får vi se på saken. Vi står på det forslaget vi har levert, og er egentlig ikke interessert i å gå for noen av de andre forslagene, mente Dag Willmann(H).

Men posisjonspartiene stemte ned vannforsyning til Hestnes i denne omgang, med 13 mot ti stemmer.

Arbeiderpartiet, sammen med Venstre, SV, KrF og MDG fikk også flertall for å sette som vilkår at det tegner seg minst 20 forpliktende abonnenter til vannforsyningen i Tranvikan, og minst 80 forpliktende abonnenter i Hopsjø-Småge, før utbygging kan skje.

Her er hele vedtaket:

Hitra kommunestyre vedtar følgende investering i vannforsyning:1.  Tranvikan:Sjøledning fra Grisholmen til landtak med fordelingskummer i Tranvikan gjennomføres i 2017-2018. Investeringen er beregnet til kr 2,370 mill. eks. mva. Bevilgningen erstatter totalsum på kr 31,175 mill. eks. mva. for tiltaksdel for Tranvikan, som er foreslått gjennomført i perioden 2020-2022, jfr. vedtatt Hovedplan vannforsyning for Hitra kommune av 22.06.2016, K-sak 84/16.Investeringen pålydende kr 2,370 mill. eks. mva. finansieres med låneopptak.Det forutsettes forpliktende tegning av abonnement til den framførte kommunale vannforsyningen tilsvarende minst 20 abonnenter for tiltaket Tranvikan før utbygging kan skje.2. Hopsjø til Småge:Ut ifra en totalvurdering faglig og økonomisk, av de utredede alternativene for vannforsyning Hopsjø til Småge, gjennomføres investering med landledning fra Hopsjø til Bårbukta og sjøledning fra Bårbukta til Hamnavalen i 2019.Investeringen er beregnet til kr 10,320 mill. eks. mva. og finansieres med låneopptak.Det forutsettes forpliktende tegning av abonnement til den framførte kommunale vannforsyningen tilsvarende minst 80 abonnenter for tiltaket Hopsjø-Småge før utbygging kan skje.3. Hestnes:Prosjektet utsettes og tas opp igjen i forbindelse med behandling av handlingsplan/økonomiplan 2020 – 2023, eller det eventuelt kommer opp et alternativ som er selvfinansierende. 4. Hovedplan for vannforsyning for perioden 2016 – 2022, tiltaksdel, endres i tråd med vedtaket."