Til Halten for å kose seg – og for å plukke søppel

I går kveld kom de seg likevel avgårde til Halten, de som for et par uker siden fikk beskjed fra AtB om at det ikke var aktuelt å sette opp tur i påska i år.

REISEKLAR: For første gang siden slutten av 1800-tallet så det ut til at det ikke skulle gå rutebåt til Halten i påska. For seks dager siden ombestemte AtB seg, og seksten stykker reiste i går kveld utover. Neste år håper de å slippe å holdes på pinebenken så lenge før de vet at de kan føre tradisjonen med haltenpåske videre. 

New Articles

Etter svært mange henvendelser fra fortvilte folk som ville til Halten, valgte AtB å snu i spørsmålet om å sette opp båt til Halten denne påska.

- Ut fra en totalvurdering er vi kommet frem til at det etableres et minimumstilbud som er i tråd med de fleste sine ønsker, skrev Harald Storrønning i en e-post til lokalavisa fredag 27. mars.


Og da AtB annonserte turen samme dag, var det mange som kastet seg rundt og begynte å pakke for haltenpåska de trodde de hadde mista. For andre var det for seint, da de hadde slått fra seg turen og lagt andre planer. Noen hadde håpet på en tur før påskedagene satte inn, slik de hadde gjort det tidligere år.

Men ettersom AtB kuttet ut fredagsturen som «alltid» har vært satt opp til Halten, gikk den planlagte palmehelga der ute i vasken. Og for flesteparten av de som reiste ble den tenkte oppholdstiden halvert, da de helst ville hatt med seg både palmehelga og hele påska.


Seint hjem

I går sto det seksten stykker i alderen fire til åtti år på Dyrøya og ventet på at «Frovær» skulle legge til. Da hadde de forlengst satt ut bagasjen ved fergeleiet, før de fant parkeringsplass, noe enkelte måtte helt opp til skolen for å finne. 

- Svært trist og skuffende

De som tenkte å tilbringe påska på Halten er svært skuffet over at det ikke går rutebåt. – Må alle snart ha egen båt for å komme seg utover? spør Lars Helge Stølen.


Hadde AtB gitt positivt svar tidligere, hadde det nok vært enda flere passasjerer om bord på tur nordover.

De som til slutt fikk sjansen til en Haltentur i påska sier til Hitra-Frøya at de er lite lystne på å klage, når det omsider lyktes dem å kunne reise utover med rutegående båt likevel. Men de stusser over at båten som skal hente dem andre påskedag ikke kommer før om kvelden. Først to timer før midnatt mandag 6. april kommer de inn til Dyrøya, og kan fortsette turen videre. Svært upraktisk for en del av dem, som skal på jobb neste morgen.


Egen hentetur

Vi har derfor spurt AtB om hvorfor de ikke heller starter en time tidligere fra Dyrøya andre påskedag, slik at haltenfolket kan hentes før « Frovær» tar opp den normale ruta fra Sørburøya og innover? Det må da også være billigere for AtB enn å kjøre ekstratur om kvelden?

-Det er ikke tur til Sørburøy mandag 2. påskedag, da det kjøres «Søndagsruter». I tillegg må vi kunne ta unna trafikken fra Mausund og Sula inn til Dyrøy. Frovær går utover til Halten så snart den har losset på Dyrøy 18.20, svarer Kjell Wilhelm Utvaag fra AtB i en e-post til lokalavisa.


Skal plukke søppel

Formannskapet i Frøya kommune bestemte nylig at det skulle settes ut konteinere på Gjæsingen, Sørburøya og Halten i påska, slik at påsketuristene kunne rydde flyteavfall under oppholdet.

Frøya kommune har fått beskjed om at det likevel ble tur, men det var ingen konteiner om bord da «Frovær» gikk fra Dyrøya i går kveld, så for Halten sin del har de ingen søppelbeholder å legge avfallet i.

- Vi skal plukke likevel, sies det med store smil fra de som fikk oppfylt drømmen om å tilbringe påska på Halten.