«Doktorbåten – En fortelling  om familien Hammervolds ambulansetjeneste i Frøya» har fått god respons og solgt godt siden lanseringa 12. desember, forteller Johan G. Foss i Fosen historielag. Nå blir det mulighet til å få forfatterens signatur i boka.

- Tommy Rodahl kunne av arbeidsmessige årsaker ikke stille opp for signering ved lanseringa, men lørdag er han på plass på Bokormen. Også de som allerede har kjøpt boka får signering. Nye gamle doktorbåthistorier mottas også med takk. Det er fortsatt mange historier som ikke er kommet med, sier Foss.

Lørdag er forfatteren på plass i bokhandelen på Stjernesenteret på Sistranda for å møte publikum.

Den legendariske doktorbåten

Doktorbåten – «Brita» – er et begrep som vekker gode assosiasjoner hos mange frøyværinger. Denne båten, med Einar Hammervold og senere sønnen Aasmund ved roret, betjente legeskyssen i det hardsøkte området ytterst på Trøndelsgskysten i 40 år. Det gjorde de på en måte som skapte både respekt og takknemlighet. Nå er historia deres kommet i bokform.

Tommy Rodahl har levert manuskriptet til boka, og Fosen historielag står for utgivelsen. Helge Bueng i Åfjorden, sekretær i historielaget, har redigert boka. Johan G Foss har vært bilde- og lokalhistorisk konsulent.

Må bli bok om dette!

Tommy Rodahl forteller dette om hvordan prosjektet kom i gang:

– Etter at Aasmund Hammervold fikk kjøpt «Brita» tilbake for noen år siden, kom han i samtale med Jan Otto Fredagsvik, og de var enige om at historia om «Brita» burde skrives ned. Navnet mitt kom opp som en mulig pennefører. Jeg sa ja før de rakk å ombestemme seg, og snart var jeg i gang med arbeidet. Aasmund ble hovedkilden min, og jeg har ikke tall på timene vi satt sammen mens praten gikk. Opptaksutstyr, blokk og blyant «gløda» mens den ene historia fulgte den andre, sier Rodahl.

Den legendariske doktorbåten

– Det er en sterk historie som her blir fortalt, sier Helge Bueng. Tre generasjoner Hammervold betjente denne legeskyssen fra 1926 til 2010. Hovedfokuset i boka ligger på perioden 1928–1968, da denne skyssen ble utført av Einar Hammervold og sønnen Aasmund med skyssbåten «Brita». Både båt og mannskap oppnådde nærmest heltestatus i øyriket. De skapte trygghet for at legehjelp var å få, nesten uansett værforhold.

– Ved vanlig sjødrift drar du ikke på sjøen hvis været er for dårlig, sier Rodahl. Men slik var det ikke med legeskyssen. Det som bestemte om båten skulle ut, var ikke været, men om noen behøvde legehjelp. Et sted langt oppe på vindskalaen gikk det nok ei grense, men den var udefinert og ble stadig utfordra av båt og mannskap. Når det røyk eller føyk og doktoren spurte om det var mulig å gå i sånt vær, var Einars svar bestandig: «Å, vi får vel prøv’».

En bok om funksjonshemming

– Til alt overmål er dette også ei fortelling om funksjonshemming, sier Rodahl. Einar Hammervold fikk i 1911, som 20-åring, ødelagt høyre armen sin og måtte resten av livet greie seg med én arm. Likevel blir det feil å si at han var funksjonshemma, sier Rodahl, for med denne ene armen gjorde Einar Hammervold alt det som andre fikk gjort med to hender – og vel så det!

Mye lokalhistorie

Boka inneholder mye lokalhistorie, ikke minst fra Hammargrenda. Rodahl forteller også forhistoria til Hammervold-familien, der én gren fører tilbake til til Tarva og Froan og en annen til Sistranda, og han følger utviklinga av Hammervolds firma fram til avviklinga i 2010. Rodahl får også godt fram den enorme utviklinga som har skjedd når det gjelder framkomstmidler og kommunikasjoner, fra 1920-åra og fram til i dag.

Etterlyser flere historier om doktorbåten

Johan G Foss, leder i Fosen historielag, sier han er svært glad for at historia om Hammervold og doktorbåten nå er skrevet og kommet i bokform.

Mange historier er blitt fortalt om legeskyssen og legebetjeninga i øyrekka. Rodahl har fått med mange av dem, men neppe alle. Foss har tidligere fortalt i lokalavisa at da de i oktober gikk ut og etterlyste bilder til boka, sendte Einar Meland i Fillan dem ei slik fortelling. Den handla om doktor Inge Henaug som var utkalt til en mann uti væra som hadde skada handa si. Det var et forrykende vær. Da de etter tre timer kom fram, stod mannen på kaia, tilsynelatende ubesværet av handa. Henaug tente på alle pluggene og ropte ned i båten til Einar: «Hammervold, tilbake til Hammervik!» Doktor Henaug var kjent for sitt hete temperament.

Foss oppfordrer dem som kjenner til hendelser knytta til legetjenesten og legeskyssen å skrive dem ned og sende dem til Fosen historielag eller til han.