- Det var dette vi ville oppleve da vi kom til Norge. Å få møte lokale folk, smake maten deres, og få se hva de lager. Vi har kjøpt oss både laks og strømper, ler de to.

Schmid har slekt både i Bergen og på Telemarkskantene, og besøkte dem for rundt 15 år siden. De er også med i organisasjonen Sons of Norway som vil bevare norsk kultur i USA.

- Vi lager oss lefse blant annet, men den er ikke like god som den vi får her, sier de og kaster et blikk på Ann-Inger Midtsian som steker og ruller for harde livet.

- Noen lager også lutefisk i mikroen hjemme, men vi er ikke så begeistret for det, humrer de.

- Må komme tilbake

Snart skal de dra i likhet med de andre turistene som kom med hurtigruteselskapets ekspedisjons-cruiseskip MS "Fram".

- Men vi må komme tilbake hit. Det var mye å oppleve her og så kunne vi gjerne tenkt oss en tur til Trondheim også. Har de drevet med dette arrangementet lenge?

- Dette er det første året

- Da må de ha dette fast, mente de.

- Mange har smakt på utstillingen

- Til venstre er det maskulin, i midt spiselig, og helt til høyre litt mer feminint, ler Marit Gravruk om Salmars smaksprøver. Foto: Rune Eian.

Inne i mathallen var det fullt av sultne og tørste folk. Marit Gravruk fra Salmar forklarte at til venstre er det maskulin, i midt spiselig, og helt til høyre litt mer feminint, da en forfjamset journalist ikke viste hvor han skulle begynne.

- Er det slik at de mannlige tar det maskuline og omvendt?

- Hehe neida. Det på sidene er egentlig ment som en inspirasjon til hva man kan lage selv, men det er mange som har smakt på det også, ler hun.

- Kunne solgt mye øl

Anne-Lotte Evjen Olsen fikk mange spørsmål om man kunne få kjøpt med seg øl. Foto: Rune Eian.

Borte ved Ansnes bryggers bord står Anne-Lotte Evjen Olsen. Hun får mange spørsmål fra folk som vil kjøpe med seg øl.

- Dessverre har vi kun serveringstillatelse, så de må kjøpe ølet her. Men en god del kjører jo, så vi kunne nok solgt mye øl, forteller hun.

En av dem som hadde vært lur, var Ketil Iversen som hadde med seg kona Lisbeth som sjåfør.

- Når man blir eldre liker man gjerne å kose seg med øl og ikke drikke så mye, sier han og ser vel konturene av en voksende ølmage hos undertegnede.

- Men jeg skulle gjerne kjøpt med meg noen øl for å teste en senere gang, så det var synd det ikke gikk. Vi får kanskje ta en tur innom dem for å kjøpe en gang.

- Håper det blir en årlig tradisjon

Svein og Oddrun Bogstrand utveksler noen varme blikk, mens steikinga av fiskekaker ikke er noe kjøligere. Foto: Rune Eian.

Men av de som kunne selge varene sine, gikk det fort for seg. Hos Go`Mat Frøya måtte de henge i for dekke kundenes behov.

- Jeg synes det er veldig flott at de fikk til noe slik, på kort tid. Det er artig å få vist fram den lokale maten vi har. Så vi får håpe dette blir en årlig tradisjon, mente Svein Bogstrand.