Sauøya-entusiast og tidligere Farmen-vinner Tommy Rodahl kommer med bok i 2018.- Jeg har skrevet hele mitt liv. Aller mest har det gått i sangtekster og dikt, forteller bokaktuelle Tommy Rodahl til lokalavisa.Mange øyværinger er allerede godt kjent med Rodahl sine tekster som kan sette følelser i sving. Flere av tekstene hans har i årenes løp begynt å leve egne liv. De blir fremført i alt fra barnedåp til bryllup og begravelser.Den skrivenemme frøyværingen forteller at han ikke har gått med bokambisjoner.- Men jeg har tenkt at skal jeg skrive noe i større format så måtte det bli for et voksenpublikum.Slik blir det ikke. I hvertfall ikke i utgangspunktet når Rodahl snart slipper sin aller første bok. Likevel ser han ikke bort i fra at bokserien hans kan fenge store og små, både språk- og bildemessig.

Kokt sammen eget univers

- Jeg skal gi ut tre barnebøker, det er kontraktfesta med Elefantus forlag i Moss.Rodahl forteller at han har tatt tak i noen historier han brukte å dikte opp for barna da de var små, fra tiden de bodde på Sauøya i Froan.

- Essensen i disse fortellingene har jeg kokt ned til et eget univers og gjengangeren i bøkene er en figur som heter Fjøs. Fra gammelt av bar nisser navn som forklarte hva de drev med, så Fjøs er en god gammeldags fjøsnissegutt, forklarer forfatteren. Boken handler om Fjøs sitt forhold til menneskene på en stor gård et eller annet sted langs norskekysten. Her består terrenget av skog og fjell, gården har i tillegg en nærhet til sjøen.- Det er opp til hver enkelt å tenke seg til hvor og når handlingen foregår, men det er i så fall før strømmen og dieselmotorene kom.

Etter innspill fra forfatter Tommy er Astri her i gang med å skissere Fjøs og hans univers.

Fjøs i farta

Første bok i serien heter "Fjøs i farta".- Fjøs har et nært forhold til dyrene siden de kan kommunisere med hverandre.Rodahl forteller at han gjennom boka vil forklare leserne hvordan ting henger sammen i næringskjeden. Målgruppa er barn i alderen fire til ti år.- Jeg vil fortelle om matauk. Om ressursene som finnes i naturen og bringes fram fra sjø og fjøs. Bøkene skal ikke være pedagogiske, men det skal være en læring i handlingen.Rodahl og familien har selv bodd nært naturen over lengre tid. Den tidligere Farmen-vinneren har en bakgrunn med gammeldags gårdsdrift og ikke kun i realityprogram-sammenheng på TV2, men to tiår før det.

Astris strek i tankene

- Fjøs har et godt hjerte, sier Frøya-kunstner Astri Reppe og skisserer hvordan nissegutten kan se ut.Forlaget har faste illustratører, men Rodahl takket pent nei til å bruke disse. Han ville ha Astri med på laget.- Jeg er redd jeg ikke hadde kjent igjen Fjøs og hans univers hvis ikke Astri hadde illustert. Da jeg skrev boka hadde jeg hele tiden Astris strek, farger og formspråk i bakhodet.Første bokmanus er ferdig, så nå blir det opp til Astri å formidle boka i form av 12-15 illustrasjoner.- Fjøs er en trivelig, blidspent og litt farskete type som kan ha det artig på menneskers bekostning, smiler hun.- Som i tradisjonell nissetro er det best å holde seg inne med nissene for ikke bli utsatt for deres streker, tilføyer Rodahl med glimt i øyet.

Tommy forteller at han hadde Astris formspråk i tankene da han skrev bokmanuset. Her forklarer Astri hvordan hun ser for seg illustrasjonene i barneboka.

Spennende historier videre

Det er ikke tilfeldig at Reppe og Rodahl samarbeider. Det har de to kreative øyværingene gjort med stort hell flere ganger tidligere.- Først tenkte jeg at dette har jeg egentlig ikke tid til, men så fortalte Tommy nærmere om bokprosjektet og da klarte jeg ikke si nei. Historiene om Fjøs er som en godtepose, sier Astri ivrig. Hun har startet å jobbe fram ulike scener, gården, persongalleri og Fjøs sine favorittdyr.- Nå vektlegger vi gjenkjennelse. I første bok skal det bevisst ikke presenteres for mange karakterer, det kommer flere til bok for bok.Rodahl sier det ikke har vært lettvint å skrive for et ungt publikum.

- Det skal være en letthet i språket. Ordene må veies grundigere når man skriver for barn, men jeg har virkelig hatt stor glede av å skrive manuset.Den første Fjøs-boka kommer i salg første halvår 2018. Bok to og tre kommer deretter ut i eget tempo. Ideer til oppfølgerne har Tommy allerede klare.Hvorvidt det blir flere Fjøs-bøker etter de tre første kommer an på responsen.- Men hvis leserne vil høre flere historier om Fjøs blir vi ikke å stoppe der. Så enkelt er det, smiler en spent bokdebutant og illustratør.