Nå skriver adressa (pluss-sak, krever innlogging) at miljøverndirektøren hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag mener Salmar har brutt forurensningsloven og at han vil vurdere å anmelde selskapet.

- Formalin er et ikke godkjent legemiddel, og heller ikke som middel mot lakselus. Det er et stoff som har miljøeffekter, og er ikke akseptert av miljøvernsmyndighetene, sier Stein Arne Andreassen til avisa.

- Formalin er ikke et godkjent middel mot lakselus. Bruk av det er brudd på forurensningsloven, forteller miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Linda Aaram til Adressa.

Søkte ikke godkjennelse

Rundt 4300 tonn laks skal ha blitt behandlet opplyser Salmar, selv om Adressa skriver 18.000.

Da Salmar fikk i fjor tillatelse for å utvide produksjonen ved Solværet, ble det krevd at bruk og utslipp av medisiner, insekticid, og desinfeksjonesmidler, skulle skje i samsvar med forurensningsmyndighetenes regelverk.

Salmar på sin side mener de skulle ta vare på fiskevelferden ved en akutt situasjon med mye lakselus. Dermed henviser de til et punkt i regelverket om "apotekframstilt legemiddel". Da er det tilstrekkelig at en vetrinær forskriver middelet, som ble gjort av havbrukstjenesten på Frøya, skriver adressa.

- Legemidler brukes i henhold til resept. Det søkes ikke egne utslippstillatelser på medikament som er rekvitert til akutt behandling. Vi forholder oss til resept. Til opplysning er formalin et organisk stoff som er sterkt uttynnet og brytes raskt ned til CO2 og vann. Ingen fremmedstoffer - ingen bioakkumulering, sier konserndirektør oppdrett Olav Andreas Ervik i en epost til adressa.

- Svært overrasket

Hitra-Frøya tok også kontakt med Salmars administrerende direktør Leif Inge Nordhammer for å høre hva han har å si til en mulig anmeldelse.

- Adressa skriver at miljøverndirektør hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag mener dere har brutt forurensningsloven ved å ikke søke om særskilt forurensningstillatelse for formalin. Hva tenker du om det?

- Vi er svært overrasket over at en offentlig myndighet - Fylkesmannen - uten forvarsel og uberettiget velger å gå ut i Adresseavisen og anklage Salmar for brudd på forurensningsloven, og til og med sier at anmeldelse vil bli vurdert. Vi har ikke hørt et ord om dette før vi leser det i dagens avis, og finner det sterkt klanderverdig at en offentlig myndighet går ut på denne måten uten å høre hva den "anklagete" har å si. Jeg trodde Fylkesmannen hadde noe med rettssikkerhet å gjøre, ikke gjøre folk rettsløse.

- Hva tenker du om at miljøverndirektøren vurderer å anmelde dere?

- Det er overaskende at de gjør dette via media, uten først å kontakte oss med sine vurderinger. Skulle det skje, får vi forholde oss til hvis det blir aktuelt. Salmar har i denne sak naturligvis vurdert forholdet til forurensningsloven, og ville jo aldri ha gjennomført den kontrollerte avlusningen uten at vi mente at vi var på den riktige siden av loven.

- Tidligere har du uttalt at dere måtte bruke formalin på grunn av fiskevelferden. Hvor mange voksne hunnlus pr. fisk mener du det kan være før det går utover fiskevelferden?

- Norge har den strengeste lakselusgrensen i verden og på Færøyene og Chile er den blant annet langt høyere enn her. Vi forholder oss til de grenseverdiene og tiltaksgrensene som er satt av norske myndigheter - selvfølgelig.

- Men hvor mange lakselus pr.fisk kan en oppdrettsfisk ha før det går utover fiskevelferden?

- Det strides nok de lærde om, men vi forholder oss til grensa på 0,5 hunnlus på tider av året når den gjelder, og de lavere grensene som gjelder i andre deler av året. Vi benytter de midlene vi har lov til å bruke for å behandle, samt ivareta vår plikt i henhold til Dyrevelferdsloven når en slik situasjon oppstår.

Pr.nå vet ikke Miljømyndighetene hvor formalimengdene er dumpet i havet, skriver Adressa.

- Den er sluppet ut på sted angitt av tilsynsveterinær og ligger langt unna både landskapsvernområde og naturreservat – som det spekuleres om i Adressa i dag, svarer Nordhammer.