- Vi ser samtidig at selskapene begynner å ta innover seg hva slags virkemiddel dette faktisk er. Fra Mattilsynets side må vi derfor påse at ikke kreativ registrering og bokføring av lusetellinger brer om seg for å komme seg unna trusselen om redusert biomasse. Med andre ord må vi forhindre en tilsløring av den virkelige lusesituasjonen, sier Bjørn Røthe Knudsen til nettstedet.

- Det er selvsagt alvorlig å tenke slik, men vi ser dessverre eksempler der vi trekker selskaper for retten med anklage om feil bokføring. Vi må derfor ikke være godtroende, og vi må se at for både store og små selskaper kan det bli fristende å pynte litt på ting. Det er derfor et fokus vi nå har, for det vil være veldig urettferdig mot alle de som leverer rett lusetall, om vi ikke tar slike hendelser på alvor, fortsetter han.

Kan ikke kun basere seg på å leie brønnbåt

Knudsen fastholder også at det blir strengere krav til å ha en klar plan hvis man overskrider lusetallene. Å kun basere seg på å få leie en brønnbåt for å slakte fisken tidlig på grunn av lusproblemer, er ikke godt nok.

- Dette er fiktive beredskapsplaner, og den perioden må snart være forbi. Ingen i en økonomisk konkurranse situasjon vil leie bort utstyret sitt, dersom de faktisk trenger det selv, understreker regiondirektøren.

- Vi merker at økonomiske tilpasninger med bestilling av brønnbåtkapasitet, slaktekapasitet og investeringer i ikke-medikamentelle behandlingsmetoder har fått langt større plass hos de ulike selskapene enn bare for et halvt år siden. Nå gjenstår det å se om det gir tilstrekkelig effekt. Man skal ikke ta noen ting for gitt, forteller Knudsen.

Flere oppdrettere må også slakte fisken tidligere enn før, som gir en dårligere laksepris.

- Vi vil se ytterligere lokaliteter som vil komme ut for at de, med eller uten tvang fra Mattilsynet, må erkjenne at de må slakte ut fisken lenge før tiden.