Måsøval Fiskeoppdrett vil på samme måte som Salmar, også søke om å få tildelt statens nye utviklingskonsesjoner for å teste ut ny teknologi. Ifølge intrafish.no har Måsøval Fiskeoppdrett søkt om tre utviklingstillatelser, hver på 780 tonn.

Målet er å få teste ut ut prototypen Helixir, som er et nytt konsept for medikamentell avlusning av laks og ørret i en flåte ved merdekanten.

Som lokalavisa Hitra-Frøya tidligere har omtalt, har Måsøval Fiskeoppdrett fra Frøya og Stranda Prolog fra Averøya inngått kontrakt om bygging og utprøving av behandlingsflåten Helixir til avlusing. Målet er å få fram en ny og bedre metode for medikamentell avlusing. Helixir henspiller på Skruetanken Helix og «Elixir» som er latin for medisin, og prosjektet er også omtalt som et "laksehospital".

- Det er nettopp det som er det sentrale i prosjektet – fisken skal behandles i en flåte med en Helix-tank med resirkuleringsteknologi og kontinuerlig behandling av fisken. Dette skal gi en nøyaktig prosess med betydelige reduserte utslipp og bedre HMS, opplyste selskapene i fjor høst.

Helixir er en flåte med en skrutank om bord, der vann blandet med kjemikalier skal ta knekken på lakselusa. Lekteren skal plasseres helt inntil merdekanten, og deretter føres laksen inn i skrutanken.

Prosjektet er allerede økonomisk støttet gjennom Miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge. Prosjektrammen over ca. 4 år er ca. 65 millioner, med et bidrag fra Innovasjon Norge på. 18,2 mill i tilskudd og lån.

- Prosjektet passer godt til vår målsetting om miljøvennlig drift, har Lars Måsøval i Måsøval Fiskeoppdrett tidligere uttalt.

- Vi tror at med jevn konsentrasjon av behandlingsmidler og kontrollert oppholdstid, vil vi oppnå høy og stabil effekt av avlusingsmidlene. Det vil være et viktig bidrag mot ytterligere resistensutvikling, sier Måsøval.

Som tidligere omtalt, har også Salmar søkt om tillatelser for å teste ut sin havmerd. Ifølge Adresseavisen har også et tredje selskap hengt seg på i søknaden om de nye utviklingskonsesjonene. Dette er Nordlaks, som vil teste ut oppdrettsskipet «Havfarm».