I forkant av tirsdagens formannskapsmøte på Hitra hadde Lars Peder Hammerstad(Sp) sendt inn skriftlige spørsmål til rådmannen angående kniv-episoden på skolen i forrige uke.

- Jeg viser til den siste tidens medieoppslag angående skolene på Hitra. Ber om at rådmannen orienterer formannskapet om disse hendelsene, sa Hermanstad og hadde en rekke spørsmål, blant annet om årsakssammenhenger, hvordan er forholdene for elevene og lærerne i slike situasjoner og hva gjøres for å involvere foreldrene i forebyggende tiltak.

Ingen ble direkte truet

Rektor Hege Alice Østmark redegjorde for hvordan skolen jobber med det psykososiale miljøet, at det i vinter ble opprettet et tverrfaglig ressursteam som jobber med enkeltelever som ha behov for ekstra hjelp og støtte, og at det er laget en plan for et trygt, godt og inkluderende skolemiljø.

Hun svarte slik på den konkrete hendelsen:

- Når det gjelder denne saken spesielt så er det slik at jeg ikke kan uttale meg spesifikt om enkeltelevers sensitive forhold verken til media eller til andre foreldre ved skolen.

- Når det er sagt så er det alltid slik at skolen, ved kontaktlærere, etterstreber å ha en tett dialog og et tett samarbeid både med foreldre/foresatte og tverrfaglig med hjelpetjenestene når enkeltelever viser å ha ekstra behov for oppfølging. Gjennom dette siste skoleåret opplever vi på skolen et styrket og tettere tverrfaglig samarbeid omkring enkeltelever enn det som tidligere har vært situasjonen. Blant annet har Ressursteamet bidratt til at våre ulike tjenesteområder blir bedre kjent med hverandres arbeid og vi da sammen finner gode løsninger for enkeltelever.

- Når det gjelder opplysninger utgitt i denne saken så ble det snakket med foreldrene til de aktuelle elevene samme dag som hendelsen fant sted. Ut over det var det ikke naturlig, eller aktuelt, å orientere en hel skoles foreldregruppe om hendelsen knyttet til enkeltelever.

- Grunnlaget for selve hendelsen var at skolens ledelse fikk kunnskap fra elev om at to andre elever hadde med seg kniv til skolen. Med ytterligere kjennskap til tidligere uttalelser fra de samme elevene valgte ledelsen å kontakte politiet for bistand. Selve hendelsen opplevdes ikke som truende verken for medelever eller lærere. Avisoppslaget er derfor uriktig i forhold til hva som faktisk skjedde denne dagen. Gjennom dagen ble det snakket godt med klassene på det aktuelle trinnet, og kontaktlærerne mottok ikke bekymrede telefoner fra foreldre i etterkant.

- I tillegg fikk de gjeldende elevene nødvendig støtte både på skolen samme dag, og i etterkant av hendelsen. Skole og foreldre har hatt tett dialog, samt at hjelpetjenestene bidrar aktivt i arbeidet.

- Jeg mener ikke at skolens håndtering av denne saken bør føre til en svekket tillit til skolen, men heller at skolens håndtering av saken kan bidra til å trygge foreldre og foresatte i at skolen faktisk tar nødvendige grep når utfordrende situasjoner oppstår.