I høst opprettet utrykningspolitiet en ny patrulje kalt 425 som blant annet skal gjøre Fv. 714 tryggere.

Høyere hastighetsnivå

Lensmannsbetjent Viggo Hansen og makker Bjørn Tretøy er to av betjentene som sørger for dette. Viggo Hansen forteller at de to tidligere har jobbet ved lensmannskontoret på Orkdal og dermed er de godt vante til strekningen Fv. 714 fra før av.

- Vi hadde mistanke om at det var et høyere hastighetsnivå på dette strekket før vi startet. Vi har fått bekreftet dette etter oppstart på UP425.

UPs jevnlige fartskontroller rundt om i distriktet har blant annet resultert i hele åtte(!) førerkortbeslag på en dag, på Sunde i Snillfjord. Ved en senere annen anledning fratok UP-patruljen førerkortet til en tungbilsjåfør som  dundret gjennom Krokstadøra i 91 km/t i en 60-sone.

Får se an øyene

Den nye UP-patruljen har ikke vært mye på Hitra og Frøya ennå.

- Vi driver en målrettet tjeneste og velger kontrollsted etter egen erfaring, henvendelser fra publikum og lokalt politi. Om det blir flere kontroller på Hitra og Frøya får vi se i tiden som kommer. Vi må ha et visst trafikkgrunnlag for å drive god trafikktjeneste og må se an hvordan dette utvikler seg samt se om lokalt politi melder om behov for bistand til trafikktjenesten, sier Hansen.

God og lett tone

Søndag holdt UP en ny fartskontroll på Sunde. Denne gang fikk de stoppet fire biler som kjørte mellom 80 og 84 km/t i 60-sonen. Med andre ord tett opp mot førerkortbeslag-grensen.

Men til tross for at de fikk seg fartsbøter i øvre sjikt, var tonen likevel god og lett mellom bilistene og UP, forteller Hansen. Noe den ofte er uansett om det er snakk om alkotest eller ender med anmeldelse eller førerkortbeslag.

- Også fra disse fikk vi høre ”fint at dere står her”, ”det er behov for dere her” og ”jeg er nå tross alt glad for at dere er ute langs veien”. De fleste tar det til seg med en gang når de blir vinket inn i kontroll og vi viser dem resultatet på laseren.

Irriterte på seg selv

Flere av bilistene UP møter har dessuten hørt eller lest om den nye patruljen og spør Hansen og kollegaene om det er dem.

- De sier det er bra vi står der til tross for at de får en reaksjon på kjøringen sin.

Det hender bilistene blir irriterte når de blir stoppet, men da på seg selv, legger Hansen til.

- De har jo hørt om den nyopprettede patruljen og at vi ofte står langs 714, men så har de glemt det helt til vi stopper dem.

Blir flere kontroller

Det kreves mye kontrollvirksomhet og gjerne ved ulike tider av døgnet skal man kunne klare å endre et kjøremønster, tilføyer politibetjenten.

- Siden det tar tid er det derfor vanskelig å måle effekten av det vi har gjort så langt.

Viggo Hansen sier til slutt at han ikke blir særlig overrasket om bilistene blir å trykke litt ekstra hardt på gasspedalen nå når våren og forsommeren nærmer seg.

- Men Fv. 714 er en av de prioriterte strekningene og dermed kommer vi til å ha stor tilstedeværelse der videre.