Varaordfører Per Ervik foreslo Stig Rune Elvemo til Carnegies heltefond etter å ha hørt historien om hvordan han reddet seg selv og faren etter en båtulykke. I dag fikk den unge gutten den høytidelige prisen hos fylkesmannen i Trondheim.

- Det var en veldig flott og stor stund for alle som var der. Og det er bare en ting å si om det Stig Rune gjorde og det er fantastisk, forteller Ervik.

Både far og sønn ble innlagt på St.Olavs etter ulykken og Leif Rune fikk hjerteflimmer etter alt som skjedde. Men heldigvis fikk ingen av dem noen varige men. Foto: Privat

Havnet i det iskalde vannet

Etter en båttur havnet Leif Rune Elvemo og hans 14-årige sønn Stig Rune i det iskaldet vannet utenfor Akset på Hitra. De hadde ikke på seg redningsvest, men var ikled varmekjeldresser.

- Det var veldig kaldt, men vi måtte bruke litt tid på å få samlet inn noen blåser og noe tau for å hjelpe oss med å komme til land. Det er vanskelig å anslå hvor lenge vi lå der, men det føltes ut som en 30-45 minutter minst, anslår faren.

Så må de to svømme 150 meter til land. Faren kommer til 100 meter før han må utslitt legge seg på en holme og se sin sønn svmme de resterende 50 meterne alene. Stig-Rune kommer seg på land og får hentet hjelp.

- Først må jeg si at jeg er fryktelig stolt over sønnen min som svømte til land og fikk hentet hjelp. Jeg trodde virkelig min siste time hadde kommet, fortalte Leif Rune Elvemo.

Far og sønn smiler til fotografen. Foto: Robert Magnussen.

- Gjorde alt riktig

Varaordføreren er særlig imponert over at Stig Rune klarte å holde hodet kaldt i en slik krevende situasjon.

- Det er ikke bare at han klarte å svømme så langt rent fysisk, men han gjorde alt riktig med hodet sitt også. Å redde et annet liv er det største man kan gjøre, mener han.

Det har ikke lykkes lokalavisa å få tak i familien Elvemo så langt i dag, men faren uttalte før utdelingen i går at:

- Det er veldig stats for sønnen min så klart, selv om det ennå kanskje ikke har sunket helt inn det som skjedde. Men om en 10-15 år kan det nok hende at Stig Rune har noen andre tanker om det som skjedde. Nå skal vi ha med besteforeldre og andre fra familien til Trondheim, så det blir spennende.