John Skarpnes fra Hestvika på Hitra fikk en svært uvanlig fangst lørdag.

Han hadde satt torskegarn i Bjørnavågen ved Hestvika, for det hadde vært mye fisk å se dagen før. Men da han skulle dra garnet var det ikke en torsk å se. Men han så at noe stort hadde gått på.

- Sleit for å få den opp

- Først trodde jeg det var en nise, for det har jeg fått ganske mye av i det siste. Men så kom det betterdø et sverd opp forbi rekka. Da skjønte jeg at det var en sverdfisk. Den hadde vel jaget bort all fisken, sier Skarpnes.

Men det var ikke bare å dra den 2,5 meter lange fisken opp i båten alene, selv om den var død. Heldigvis lå broren i båt ikke langt unna, og kom for å hjelpe til.

- Vi sleit for å få den opp i båten. Og så måtte vi få den opp på flytebrygga, og slepe den opp til bilen. Så det var litt av et styr.

Hva synes du om å få en slik fisk?

- Det var selvfølgelig artig. Det er alltid artig å få uvanlige fiskeslag, sier Skarpnes.

Fisken veide 83 kilo.

- Jeg trodde den var tyngre. Men 83 kilo er tungt det og. Jeg får vel godt betalt for den, for den skal være en delikatesse.

Kunne ikke spise hele fisken

- Kunne du tenkte deg å smake den selv?

- Det kunne jeg godt tenkt meg. Jeg har snakket med flere som har spist den, og den skal være veldig god både til grilling og sushi. Men jeg kan ikke spise 83 kilo sverdfisk, sier Skarpnes, som solgte fisken til fiskemottaket ved Hitramat.

Adm. dir og salg-sjef Anton Fjeldvær forteller at de solgte den til en grossist ved Oslo Fiskehall.

- Det er første gang vi har fått inn en sverdfisk. Den er ikke så eksklusiv som makrellstørje, for den en mer gråhvit i kjøttet. Grossisten i Oslo har kompetanse til vurdere kjøttkvaliteten, og har kontakter opp mot restaurantmiljøet. De vil vurdere om den kan brukes til sushi eller steking. Da får vi også vite hva den er verdt, sier Fjeldvær.

Sjelden fisk blir vanligere

I følge Havforskningsintituttet er sverdfisk registrert 28 ganger mellom 1967 og 2014.

Så vidt hitra-frøya.no kjenner til, er det siden da bare observert en svømmende sverdfisk i Oslofjorden. Så John Skarpnes kan ha fanget den 30. sverdfisken som er registrert i Norge på snart 50 år.

Sverdfisken kan bli opp til fem meter lang, og veie 450 kilo.

I følge Havforskningsinstituttet har den blitt vanligere etterhvert som vanntemperaturen har økt, og halvparten av registreringene har skjedd de siste 15 år.