Haugen av søppel bak Stjernesenteret på Sistranda viste noe av resultatet fra den store plast-plukke-dugnaden. Sparebank1 måtte spørre flere som skulle levere mandag om de kunne kjøre avfallet direkte til Gjenbrukstorget på Nabeita.

Fulle konteinere

- De har ikke kapasitet til å håndtere det her, så de spurte om jeg ikke kunne kjøre det direkte til Hamos, sier en mann med lasteplanet fylt opp med plastsekker med avfall fra naturen.

Da er det en time igjen til siste frist for innlevering, og parkeringsplassen bak Stjernesenteret ligner mer en avfallsplass. Blanke plastsekker fylt opp med fargerik plast, trålposer i grønt og blått, svarte plastrør og tau og fiskekasser i friske farger ligger i en stor haug like ved det som trolig er en fullastet konteiner. Det var i konteineren avfallet skulle settes, men konteineren ble fort full, da det strømmet på med søppel hentet langs stranda, i skjærgården og i "hauan". For mye av det som kommer sjøveien, havner langt oppe på land.

PRESS: Også konteineren på Hamos sitt anlegg på Nabeita fyltes opp, så det måtte tas i bruk grabb for å presse sammen avfallet.

Det som er borte, er borte

Lokalavisa Hitra-Frøya slår følge til Hamos sitt Gjenbrukstorg på Nabeita, hvor noen karer fra Flatval allerede er i ferd med å kaste sekker oppi en stor konteiner, avsatt til dugnadsformålet. Men snart er det haug på denne konteineren også, så en av Hamos sine ansatte må bruke grabb for å presse det sammen, slik at det blir plass til mer.

Aldri før har vi sett et slikt resultat av en ryddedugnad, og øyregionen har trolig aldri vært renere enn nå. Og selv om det vil være søppel å finne ved seinere ryddeaksjoner, så kan trøsten være at det som allerede er fjernet, i alle fall ikke ligger og forsøpler lenger.