Neste uke er det høstferie her ute og mange reiser på hytta. Men vet du hvordan du skal forklare veien til hytta dersom du må ringe 113?

Ifølge en fersk undersøkelse MMI har utført for Norsk Luftambulanse synes 67 prosent av de fra Midt-Norge at det er vanskelig å forklare veien til hytta. Det er over 400 000 fritidsboliger i Norge. De færreste har en adresse, og det gjør jobben til luftambulansen vanskelig, skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

- Når uhellet er ute kan det stå om minutter. Kommer vi ikke raskt nok fram kan liv gå tapt, sier Oddvar Uleberg, overlege i Luftambulansen i Trondheim.

Norsk Luftambulanse oppfordrer derfor hyttefolk til å laste ned en nødplakat med hyttas nøyaktige posisjon. Denne kan henges opp på veggen så alle i familien enkelt kan fortelle hvor man er. Alternativt kan man laste ned nødappen Hjelp 113-GPS. Den er gratis og telefonens nøyaktige posisjon kommer opp på skjermen.

- Når vi flyr over et hyttefelt med flere hundre hytter med gress på taket er det ikke lett å vite hvor vi skal alltid. Det er viktig at 113 får disse opplysningene så de vet hvor ambulansen eller luftambulansen skal, sier Uleberg.

Alle kan laste ned nødplakaten fra Norsk Luftambulanse. Last ned plakaten på www.nodplakat.no