Helgepraten med Kari Raaket

Alder: 45

Bor: Hestnes

Yrke: For tiden arbeidsledig

Familie: Gift, ett barn

Aktuell: Leder for Hitra turlag. Forrige helg arrangerte Kari og turlaget to lokale markeringer i anledning DNTs 150 års jubileum.

Ikke en dag uten: Frisk luft

Spiser og drikker: Viltkjøtt og fisk. Drikker brus til.

Reisemål: Jeg kunne godt tenkt meg å gå fra hytte til hytte i Trollheimen.

Ser: Det går mest i nyheter på TV, ellers er jeg veldig glad i sport.

Lytter til: Contrymusikk og jeg sverger litt ekstra til den gode gamle countrymusikken med artister som Willy Nelson og Kris Kristofferson.

Leser: Sanne historier og faktabøker om friluftsliv. Det siste jeg leste var Turistforeningens eget medlemsblad " Fjell og vidder".

Sist helg feiret Den norske turistforening (DNT) 150 år. I den forbindelse ble det stelt i stand to ulike jubileumsmarkeringer på Hitra.- Hitra Turlag inviterte turgåere til Margrethes Minde og serverte gratis kake og kaffe til alle. Barnas turlag Hitra arrangerte skøytedag på Undåsvatnet, oppsummerer lokallagsleder og ildsjel Kari Raaket.

- En vellykket jubileumsmarkering, Kari?

- Ja absolutt. Vi opplevde et kjempebra oppmøte med over 100 personer på Minde og ca. 40 små og store på Undåsvatnet. Været var fantastisk, og både gamle travere og nye folk var med på tur. Vi håper det gode oppmøtet vedvarer.

Hva er ditt forhold til DNT, Kari?

- Jeg har ikke hatt noe forhold til DNT før vi startet opp Hitra turlag i 2014. Turlaget vårt er tilknyttet Trondhjems Turistforening som igjen ligger under DNT og da ble det naturlig for meg å melde meg inn. Det har jeg ikke angra på, gjennom DNT får jeg mange fine turtips. I arbeidsgruppa til turlaget startet jeg først som kasserer. De to siste årene har jeg vært både kasserer og leder.

Hvorfor har du engasjert deg i nettopp turlagsarbeid?

- Fordi jeg synes det er artig og givende å kunne overføre min turglede til andre, motivere folk til å bli glade i naturen og komme seg ut. Ofte er jeg med som turleder og har ansvaret for ei gruppe. Da hender det at noen underveis sier " dette klarer jeg ikke", men så gjennomfører de det de trodde var umulig. Å kunne se den mestringsfølelsen er gull verdt for meg. Om vi er ei gruppe på 100 personer, 30 eller jeg går helt alene spiller ingen rolle. Jeg trives like godt på alle former for tur. En ting er sikkert, man blir kjent med folk på en helt annen måte når man er ute på tur i lag.

Fortsatt aktivt med i styre og stell for 4H også?

- Det sluttet seg naturlig da sønnen min mottok plaketten og ble ferdig i Hjorten 4H. Da overlot jeg roret til noen andre. Han er blitt såpass stor at han går sine egne veier og tiden kan jeg nå bruke til å dyrke egne interesser.

På det personlig plan, hva gir det deg å gå på tur?

- Jeg har alltid vært glad i å være ute i marka. Det er jeg oppvokst med og jeg går gjerne uten mål og mening. Og uten musikk på ørene, jeg synes det er veldig befriende å sitte ut og høre på naturens lyder og observere fugle- og dyrelivet rundt meg. Det gir meg en vanvittig god ro, noe både jeg og flere andre trenger i en hektisk hverdag. Å finne roen er min helsegevinst.

Hva er de fineste turene du vet om Kari?

- På Hitra synes jeg Håvikfjellet og Staurfjellet er to fantastiske topper. Man går gjennom skog før man kommer seg opp i høyden og får utsikt i alle himmelretninger. Jeg er også veldig glad i veien som går fra Melandsjø over til Straum. For noen år siden da jeg var klubbrådgiver i Hjorten 4H ordna vi opp veien. Vi lagde bruer, hugget vekk trær og la ned mye arbeid i området.

Hvor mange timer legger du ned i turlagsarbeid?

- Jeg bruker mye tid på å tilrettelegge turer, men så lenge folk har glede av det er det bare artig. I fjor ble det nærmer åtte hundre timer med turlagsarbeid for min del. Da vi gikk ned fra Minde i helga sa mannen min til meg "du har alltid vært en ildsjel, Kari". Og uten å skryte vil jeg påstå det stemmer. Når jeg først tar på meg et verv gjør jeg det ikke halvhjerta, men ordentlig.

Hvilke turer har dere planlagt i 2018?

- Vi har et tilbud om faste turer på søndager. Syv er datofestet i tillegg blir det spontanturer. Vi skal blant annet til Mølle nr. sju, Mørkdalstuva, Ulvøystien og vi skal gå fra Ramberget til Sandvatnet. St.Hans-helga går turen til Trollheimen og de to hyttene Jødalshytta og Trollheimshytta.

Etter påske tenker vi å tilby "Rett ut-turer". Dette er et laverskeltilbud på torsdager i samarbeid med LHL Hitra og Hitra Revmatikerforening. Kortere turer hvor alle elektronisk kan signere at de har besøkt stedet via DNTs app "Sjekk ut". Det blir som en slags elektronisk kjentmannsprøve på Hitra. Jeg er i gang med å legge inn turene i appen. Per nå blir det lagt inn 13 turer.

Har turinteressen tatt seg opp?

- Ja, stadig flere ser ut til å ønske seg ut i marka. Turinteressen var nede en periode, men den har tatt seg opp på landsbasis. Slik virker det også lokalt. På Frøya og Hitra har vi både turlag og barnas turlag så det er bare for oss å fortsette og organisere flest mulig interessante turer videre.