- Frøya kino har fått mange henvendelser og de er av den art at folk er spente på om filmen kommer til Frøya og hvordan hendelsene skildres i Erik Poppes nye film. Det har ikke blitt frigitt filmtrailer eller særlig bilder fra ”Utøya 22. juli” og derfor har ikke folk fått et innblikk i hva de kan forvente å se og hva som er utelatt, sier kinoansvarlig, Mona Skarsvåg.

Få et innblikk i fortvilelsen

Filmen er omdiskutert før Norgespremieren, blant annet har det blitt gitt utrykk for at det er for nært på massemordet som utspilte seg på Utøya for snart syv år siden.

- Og for mange vil det nok føles for tidlig, men jeg var aldri i tvil om at Utøya-filmen skulle settes opp på Frøya. Det er en film som er veldig aktuell for veldig mange. En film man egentlig ikke har lyst til å se, men føler man må se. Ikke av nysgjerrighet, men for å få et innblikk i den fortvilelsen som utspant seg på Utøya den dagen.

Personlig sier Skarsvåg at hun føler det å se filmen blir som en slags støtteerklæring til de som har opplevd, er pårørende eller etterlatte etter Utøya.

Fire fremvisninger

Frøya kino har satt opp fire fremvisninger av "Utøya 22.juli". To av disse er på premieredatoen 9. mars.

Filmen er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Den beskrives som virkelighetsnær og har en angstskapende panikkstemning, med enkelte nærgående skildringer av terrorofre derfor har den fått 15 års aldersgrense. I filmen følges den fiktive karakteren Kaja, men filmen er basert på en sann historie og det er nok noe kinopublikummet vil kjenne på, sier Skarsvåg.

- Det er en sterk film hvor man ikke nødvendigvis vil gå rett hjem etter at lysene i kinosalen er skrudd på. Kanskje har man et behov for å sortere tankene, tenne lys eller snakke med andre i etterkant.

I forkant premieren har filmen blitt vist for pårørende og andre som er direkte berørte i lukkede visninger.

- Enkelte kommuner viser filmen med helsepersonell til stede i salen og jeg har bedt om innspill fra ulike instanser for å høre hva vi bør gjøre her på Frøya. Vi ønsker å legge til rette på en god måte hvis det skulle være behov for det, sier Skarsvåg.