Hitra Gårdsmat på Helgebostad har i dag tatt gullmedalje i NM i småskala-ysting med sin egenutviklede Ung grotteost.

- Det er helt fantastisk, dette var mitt største ønske, det er sååå gøy! jubler en overlykkelig vinner Bodil Birkeland på telefon hjem til lokalavisa. Hun gir æren videre til gårdsarbeiderne Beyene og Kristine, som har stått bak produksjonen og også var de to som i tidlig ettermiddag gikk på podiet på Rådhusplassen i Oslo for å hente premien.

- Det er fantastisk kvalitet på produktene i år, derfor er dette vanvittig kult og vi er så glade. Jeg tror ikke det er sant, fortsetter Birkeland.

Det er andre året på rad at Norsk Gardost arrangerer sitt Norgesmesterskap i handverksforedlede melkeprodukt på festivalen Matstreif. Alle melkeforedlere i Norge er invitert med, og kan delta med et eller flere produkter de har produsert selv, enten det er ost, smør, rømme eller iskrem. Selve NM-bedømmingen finner sted dagen før Matstreif, mens premieutdelinga og annonseringa av vinnerne ble gjort fra hovedscenen i dag.

- Nå skal vi spise, tasse rundt og se og smake på all lokalmaten, Yngvar, Beyene, Kristine og jeg, forteller Bodil Birkeland.

Hitra gårdsmat har sanket en lang rekke hedersbevisninger for sine oster de senere årene.