- En historisk dag, sier Grethe Cassandra Nordheim. Nyutnevnt toppkandidat på lista til Miljøpartiet De Grønne (MDG), bare ei knapp uke etter at lokalpartiet på Frøya ble stiftet.

Da lokalavisa snakket med Nordheim tidlig i dag formiddag, krysset hun fingrene for at båt og buss var i rute slik at hun kunne rekke fram til Sistranda i tide. To timer før fristen for å levere liste til kommunevalget 2015 gikk ut klokka tolv i dag, troppet Nordheim og partikollega Steinar Sivertsen opp på kommunehuset for å levere inn ei navneliste. (se hele lista nedenfor)

I siste liten

- Jeg kan puste igjen nå, sier Nordheim med et smil når vi snakker sammen igjen etter lunsj. Vel vitende om at kan gå inn i lokalvalgkampen med egen liste.

- Vi starta lokallaget for under ei uke siden. Telefonen gikk varm underveis; det var mye som skulle klaffe. Jeg har ingen erfaring med å lage lister på denne måten, men heldigvis er det mange gode i partiapparatet å spørre om råd. Også kommunen har vært velvillige og gikk gode bruksanvininger. At vi klarte å stille liste, det er jeg impomert og ikke så reint lite stolt over, sier hun til Hitra-Frøya.

MDPs Frøya-liste teller 13 navn, åtte kvinner i øverste halvdel og deretter fem menn.

- Vi har ei liste med god spredning på hvor listekandidatene kommer fra. Tre er fra øyrekka, jeg tror ikke det er noen av de andre partiene som har så mange, sier Nordheim

- Dette er masse positive mennesker med god kompentanse og et sterkt engasjement for et grønt alternativ. Nå gleder jeg meg til valgkampen, sier Nordheim.

Ambisjoner om plass

Nordheim mener det er stort behov for et miljøpolitisk parti her ute, både med tanke på planene om vindmøller, vekst i oppdrettsnæringa og bevaring av et livskraftig øyrekka.

- Vi eier ikke denne kloden, vi låner den av ungene våre. Derfor kan vi ikke drive å rasere naturen som gjør nå. Det er profitt i alt som gjelder og går på Frøya nå, det er ikke bra, sa Nordheim til lokalavisa sist uke. Nå gjør hun det klart at lokalpartiet har ambisjoner om å kapre minst én plass i kommunestyret allerede til høsten.

- Det er klart vi har ambisjoner, ellers hadde det jo ikke vært noe vits i å lage lista. Og målsettinga virker ikke helt umulig heller, ut fra det jeg kan bedømme etter å ha snakka med en del mennesker. Og skulle vi ikke skulle komme inn i kommunestyret i år, har vi et godt grunnlag å jobbe videre med de neste fire åra og komme tilbake da, sier hun.

Ifølge Nordheim stiller Miljøpartiet De Grønne liste i 207 norske kommuner til høsten. Om lokallaget på Frøya var ute helt i tolvte time med å levere liste, er det et lokallag som som ventet enda lenger.

- De Grønne i Hemne leverte bare en time før fristen. Men vi var visstnok de siste som leverte på Frøya, sier hun.

Her er hele lista

Miljøpartiet De Grønne på Frøya stiller til kommunevalg med disse kandidatene:

1.Grethe Cassandra Nordheim

2.Tove Iren Berge Knutsen

3.Edith Tanke Hallaren

4.Bente Evasdatter Lillevold

5.Kristin Torgersen

6.Gry Lisbeth Johansen

7.Ellen Sandbugt

8.Svanhild Stub

9.Henrik Hallaren

10.Bjørn Mathisen

11.Rune Håvard Ytterland

12.Gerhard Rooker

13.Steinar Sivertsen

Tredobler antallet lister

På landsbasis De Grønne tredobler antallet lister og stiller til valg i alle fylker.

- Til høsten vil vi være et reelt grønt alternativ for nær 90 prosent av Norges befolkning. Det er vi svært glade for, sier De Grønnes partisekretær Lars Gaupset.

Sist valg kunne bare halvparten av Norges befolkning stemme på De Grønne. Da stilte partiet til valg i 55 kommuner. Siden den gang har partiet opplevd en voldsom vekst.

– Dette er bare begynnelsen. I høstens valg skal vi mangedoble antall folkevalgte. I flere kommuner og byer fra Oslo til Harstad kan De Grønne havne på vippen. Vi skal være garantisten for miljøet, dyrene og et mer medmenneskelig samfunn, mener Gaupset.

I dag har De Grønne om lag 30 folkevalgte over hele landet, med representasjon i alle storbyene og Rasmus Hansson som partiets foreløpige eneste representant på Stortinget.