Kommende uke (mandag 28. mai – lørdag 2. juni) ønsker Frøya kommune å rette søkelyset på søppel i havet.

- Kommunen har nedfelt i sine planer at man vil arbeide for å redusere marin forsøpling. Derfor arrangerer vi "Miljøuka" for å spre kunnskap og skape gode holdninger, forteller miljøkonsulent i Frøya kommune, Øyvor Helstad.

I løpet av uka byr kommunen på en rekke arrangement.

- Her er opplegg for både små og store. Vi håper flest mulig besøker arrangementene våre, oppfordrer Helstad.

Og Frøya kommune og samarbeidspartnerne har mye å by på. Se bare her:

Utstilling

Uka innledes med Kystmuseets nye utstilling "Havet – i en tynn tråd?" i Frøya Kultur- og kompetansesenter.

- Vi omgir oss med syntetisk plastbasert tråd. Men tråden som vi er så avhengig av, er blitt et alvorlig miljøproblem. I utstillingen følger vi tråden sin ødeleggende virkning på havet. Hvilken skade gjør tråden på fuglelivet? På fiskene? På mennesker? Henger havet i en tynn tråd? Eller kan vi løse problemet, spør museet gjennom sin utstilling.

Sistranda mannskor vil sparke i gang arrangementet med sjømannsvisene «Skomvær-valsen» og «Så skimrande var aldri havet», før ordføreren presenterer Miljøuka. Deretter vil Kystmuseets Hans Jakob Farstad holde et foredrag om havet, tråden og oss.

Muligens kommer også Kystvakta innom Sistranda på mandag formiddag såfremt den ikke får andre oppdrag.

Miljøagentene

Tirsdag er det Miljøagentene Hitra/Frøya sin tur. De vil invitere barn i alderen 8–13 år til en tur i Frøyas skjærgård. Turen går fra Dyrøya og ut til en strand med mye søppel. Her skal Miljøagentene prøve å finne ut hva ting er, hvor søppelet kommer ifra, hvor gamle gjenstandene er osv.

Bildene fra turen legger grunnlaget for en fotoutstilling som åpnes i Frøya Kulturhus torsdag 31. mai.

Oljesøl og mikroplast

Onsdag vil Frøya brann og redning demonstrerer opprydding av oljesøl ved bruk av oljelenser. Det blir muligheter for å kjøre en tur med brannbilen, og man håper også å få besøk av Redningsskøyta.

Samme dag vil Frøya sportsdykkerklubb rydde havbunnen rundt Siholmen. Det blir spennende å se hva dykkerne finner, og publikum inviteres til kaia for se hva dykkerne plukker opp av sjøen.

Fra og med onsdag har Mausund feltstasjon stand på torget. Har du produkter du tror inneholder mikroplast, kan du ta de med for å studere innholdet i mikroskop. Dette kan f.eks. være en lodott fra filteret på tørketrommelen eller filtrert vann fra vaskemaskinen etter vask av fleecetøy.

Ryddeaksjoner

Under Miljøuka skal man ikke bare snakke om søppel, det skal også ryddes.

- Derfor skal ansatte på kommunehuset bruke deler av fredagen til å rydde i marint avfall. Vi håper også politikere blir med, sier Øyvor Helstad.

Også alle andre oppfordres til å rydde strender denne uka.

-Mausund Feltstasjon trenger all den hjelp de kan få, og stiller med båter og mannskap på Dyrøya fra morgenen av de fire første dagene i uka.

Videre kan alle få gule oppsamlingssekker av kommunens servicesenter eller ved Hamos dersom man ønsker å gjøre en innsats for miljøet.

Miljøuka avsluttes lørdag da Hamos åpner dørene ved gjenvinningsstasjonen på Nabeita. Her ønskes alle velkommen til en hyggelig prat, morsomme konkurranser og enkel servering. Barna få prøve seg i renovasjonsbilen og se hvordan Hamos behandler avfall som en ressurs for samfunnet.

Egen nettside

I anledning Miljøuka oppretter kommunen en egen nettside, www.miljøuka.no.

- Her vil du finne programmet for hele Miljøuka. I tillegg oppdaterer vi nettsiden underveis i uka, forteller miljøkonsulent i Frøya kommune, Øyvor Helstad.