Arbeidet med et nasjonalt havbruksmuseum har pågått helt siden 1996, da oppdrettspioneren Sivert Grøntvedt tok kontakt med Kystmuseet.

Det har opp gjennom årene blitt arbeidet med prosjektet gjennom ulikenavn og konstellasjoner. Først ble det kalt Ægir-norsk dokumentasjonssenter for havbruk. Senere ble det i tillegg, og om en annen, brukt navnet Ægir-norsk kunnskapssenter for havbruk, og nasjonalt kompetansesenter for havbruk. Varianten norsk havbrukssenter ble også brukt.

I 2001 ble det avholdt en arkitektkonkurranse for hvordan Ægir skulle se ut, med beliggenhet ved hurtigbåtterminalen på Jøsnøya. Da var planen å få 80 millioner kroner fra statsbudsjettet til bygget, med finansiering av driften fra en undervisningskonsesjon for laks. Det het seg da at det skulle være et dokumentasjonssenter for havbruk, med en museumsdel, et visningsanlegg på sjøen, og en forskningskonsesjon, som skulle knytte til seg flere forskningsinstitusjoner.

I 2003 ble stiftelsen Ægir-norsk havbruksmuseum stiftet, med formål om blant annet å drive lobbyvirksomhet for å skaffe offentlig og privat finansiering. Både Frøya kommune og fylkeskommunen var med, og bidro økonomisk.

Siden gikk det opp og ned med planene. I 2005 ble det utredet å flytte museet til Grisholmen i Gammel-Fillan. Men finansieringen lot vente på seg, til tross for pene ord fra ulike statsråder i fiskeridepartementet, og samme år foreslo styreleder Alf Albrigtsen i Kystmuseet å flytte Ægir til Trondheim, fordi det da kunne være lettere å få finansiering.

Frøya Arbeiderparti ble opprørt over at lokaliseringen ble flyttet til Fillan, når det var regional enighet om at, det de kaller Ægir- et nasjonalt kompetansesenter for havbruk, skulle ligge på Sandstad.

- Etter vår mening er det flere aktuelle lokaliseringsalternativer i regionen som er bedre egnet enn Fillan, sa partistyret i en uttalelse.

Og i dag vet vi hvor kompetansesenteret for havbruk ligger.

Men stiftelsen holdt fast på Gammel-Fillan helt til 2009, da styret ble enige med seg selv om å legge ned hele arbeidet, etter å ha erkjent at mange års arbeid ikke hadde ført til realisering av prosjektet.

Arbeidet ble så overtatt og videreført av MiST avdeling Kystmuseet.

Så ble det et lite bluss i planene i 2011, da statssekretær Kristine Gramstad(Ap), besøkte Hitra på vegne av fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Da hadde planene endret seg til å bygge Ægir i Vikan nedenfor Fillan.

- Fiskeri- og kystministeren Lisbeth Berg-Hansen(Ap) ønsker å realisere Ægir. Det er utfordrende, men vi jobber med alle interesserte, og har vilje til å løse saken, sa Gramstad til lokalavisa, og kunne videre fortelle at fiskeridepartementet hadde funnet en løsning på 25 millioner kroner i finansiering fra Staten, pluss bidrag til sammen 24 millioner kroner fra kommunen, fylkeskommunen og næringslivet.

- Finansiering fra staten har hele tiden vært nøkkelen til å realisere Ægir. Nå har vi etter flere møter og mange samtaler, funnet en måte å løse dette på, sa ordfører Ole Haugen, uten at han ville gå nærmere inn på hvordan.

Siden har det vært stille i offentligheten om Ægir, inntil nå.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no