Som de fleste på sin alder er Beatrice Bremnes (26) en ivrig bruker av sosiale medier. Når hun går inn på målingene på telefonen, har hun brukt hele 23 timer på sosiale medier den siste uka. Tallene er høye, men damen er ikke sjokkert.

– Det er mye, men til mitt forsvar bruker jeg også sosiale medier mye i jobben min. Men ja, det er mye, sier hun og ler.

Beatrice Meland flyttet tilbake til Frøya i sommer og startet da i ny jobb som reiselivskoordinator. En jobb hvor hun skal fronte Frøya, gjøre Frøya mer synlig, og koordinere reiselivet. Ifølge henne er sosiale medier her til stor nytte.

Nå bor Beatrice fast på Sistranda og har selv pusset opp sin egen bolig. Dette dokumenterte hun gjennom Tik-Tok, som en av hennes mange Tik-tok-videoer. Leiligheten er lys, med stilfulle bilder.

Rommet er fylt med lukten av bakst. Beatrice har nemlig bakt boller. Boller med glasur. Hun heller i kaffe, og begynner å fortelle tankene hun hadde om å flytte hjem, og være synlig på sosiale medier.

– Jeg var spent. Ble jeg hun influenseren som hadde kommet hjem fra Oslo? Var det slik folk skulle se på meg? Jeg merket raskt at responsen var veldig positiv. Folk stoppet meg på butikken og spurte når neste video kom, det var veldig gøy, sier hun og smiler.

Nakenbilder kan komme på avveie

Beatrice har hatt et forhold til sosiale medier i mange år. Da Beatrice gikk i tiende klasse fikk hun seg en vekker. På den tiden var det et nakenbilde som kom på avveie av ei jente fra Trondheim som Beatrice ikke kjente, og ryktene begynte og spre seg. Mange trodde det var bilde av Beatrice, selv om jenta var ganske så ulik. Ryktene spredde seg til og med helt til Frøya.

– Jeg husker pappa også ble stresset. Dette er bare et eksempel hvor man ser hvor galt det kan gå med uskyldige mennesker, sier hun. I tillegg syns jeg så klart synd på den jente det egentlig dreide seg om, sier hun.

Hun er også bekymret for AI, som visstnok kan lage fiktive nakenbilder av deg kun ved å ha bilde av fjeset ditt.

– Dette er skremmende. Det at utviklingen har kommet så lang. Det er mange fiktive profiler ute og går, og det er mye som kan gjøres med den teknologien som vi har i dag. Derfor er det viktig å være varsom og bruke godt nettvett sier hun med et alvorlig blikk.

Får man ikke tak på folk, hender det at det blir full leteaksjon

Deling av nakenbiler er ikke Beatrice sin eneste bekymring. Hun er vant til å få tak i vennene sine innen rimelig kort tid.

– Er det slik at noen ikke svarer, hender det at det blir full leteaksjon, sier hun og ler.

Går man inn på snapchat finnes det en scoore, som viser hvor mange snapmeldinger som blir sendt. Beatrice husker godt en gang hun ble opphengt i denne scooren.

– Jeg begynte å se på den, og tallet økte, mens jeg ikke fikk svar på mine snapper. Dette førte da til at jeg tenkte at disse personene svarte andre, men ikke meg. Jeg merket at jeg ble helt opphengt i det, før jeg bestemte meg for å droppe å se på det. Det var ikke bra for meg.

Beatrice bruker sosiale medier både på jobb og på fritid. Hun forklarer at hun liker å dokumentere når hun er med venner, men hun har tenkt mer og mer på at det også er viktig å være til stede, og at dokumentering ikke er alt. Foto: Tonje Selvåg

Sosiale medier i jobbsammenheng

Selv om Beatrice har fått oppleve det negative med sosiale medier har hun også opplevd mye positivt.

Da klassen hennes hadde reunion, lagde hun en digital årbok. Dette er en trend på Tik-Tok hvor en viser gamle klassebilder, og filmer de samme personene slik de ser ut i dag. Denne videoen fikk hele 85 000 seere.

– Der ser man hvor mange man kan nå ut til. Dette er også god erfaring, nå når jeg skal jobbe mer med sosiale medier i jobben min som reiselivskoordinator.

For uten om å høste erfaring på sosiale medier har også Beatrice fått venner gjennom slike applikasjoner.

– Da jeg bodde i Oslo og jobbet i DNB hadde jeg sett ei dame på en sammenkomst. Plutselig så jeg henne på sosiale medier, og jeg spurte om vi skulle ta en middag. Nå er hun en av mine beste venner. Hadde jeg ikke hatt sosiale medier tviler jeg på at vi hadde kommet i kontakt. Det var slik jeg kjente henne igjen, og ba henne ut på en vennemiddag, sier Beatrice og smiler fornøyd.

På tross av gode og dårlige erfaringer på nettet tenker Beatrice at det hadde vært godt for alle å ta en pause fra sosiale media, men når denne pausen skulle ha vært er hun usikker på.

– Kanskje til jul, sier hun og ler.