Servicebåten "Frøy Viking" sendte fredag kveld ut mayday-melding utenfor Edøya på Smøla. Båten tok inn vann og gikk etterhvert ned. To personer ombord hoppet i vannet med overlevningdrakter, og ble etterhvert hentet opp i god behold.

Nå kan de involverte partene fortelle mer om dramaet som utspant seg fredag kveld:

Frøy Viking hadde vært på oppdrag for å vaske nøter i et oppdrettsanlegg inne i Hemnefjorden fredag formiddag, før mannskapet på to satte kursen for Tingvoll i Møre og Romsdal.

Ferden gikk som planlagt, helt til båten om kvelden passerte nordvest- spissen av Grisvågøya i Aure kommune.

Båtens AIS(automatisk identifikasjonssystem) sendte ut sin sist posisjon klokken 19:28:13. Bare noen minutter tidligere hadde mannskapet sendt ut en nødmelding på nødfrekvensen.

Sank: Frøy Viking begynte å ta inn vann, og sank innen 10 minutter.

Florø radio plukket opp meldingen klokken 19.27.

- Båten sendte ut en melding om noen kunne høre dem. Det ble ikke sagt mayday, men vi skjønte ganske fort at det dreide seg om mayday, så vi brukte mayday i meldingen vi sendte tilbake. Det var mange båter som hørte meldingen, og mange av dem meldte seg til hjelp ganske fort. Og vi varslet hovedredningssentralen med en gang, forteller Kystradiooperatør Tore Bratsbergengen ved Florø radio.

Måtte krype ut av vinduet

Omtrent samtidig sank den 13, 5 meter lange Frøy Viking under føttene på mannskapet.

- Det gikk veldig fort. I følge mannskapet tok det 10 minutter, fra de sendte nødsignal, til båten sank. De klarte å få på seg overlevelsesdraktene, og den ene klarte å komme seg ut av båten. Men da den andre prøvde å komme seg ut var det så mye vann i båten at han ikke fikk opp døra. Han måtte komme seg ut av et vindu før båten sank. Da er det klart at det går veldig fort, forteller Idar Indset, daglig leder i Frøy Akvaservice AS, som eier båten.

Må ha skjedd noe katastrofalt

Vet dere hvorfor båten sank?

- Det blir feil å spekulere i hva årsaken er. Men båten har ikke gått på noe skjær. Det må ha skjedd noe katastrofalt, når det kommer så mye vann i båten på så kort tid.

- Da kan dere vel utelukke at det er noen vanlige gjennomføringer som har sprunget lekk?

- Det kan det ikke ha vært, når det skjer så fort. Og det er lensepumper i begge skrogene.

Indset forteller at været var fint helt til båten kom til ulykkesplassen. Da ble det vesentlig dårligere vær, i følge mannskapet. Og i følge yr.no var det en dreining fra nord-øst frisk bris, til nord-vest frisk bris på ulykkestidspunktet. Kastene var oppe i 15 meter i sekundet.

- Kan ulykken ha sammenheng med værendringen?

- Vi skal ikke utelukke det. Men det kan vi ikke ta stilling til før vi har alle fakta på bordet, sier Indset.

Vil gå ned med mini-ubåt

Det er drøyt 100 meter dypt der båten sank.

- Det er ikke noe problem å gå ned med en mini-ubåt og se på skroget. For noe må ha skjedd med skroget når båten har blitt fylt med vann så fort, sier Indset.

Han forteller at mannskapet har det bra etter forholdene. De ble først funnet av Kystekspressen, før de ble reddet om bord i brønnbåten Ro-Fjell. Deretter ble de overført til MS Frøy Fighter fra samme selskap, før de kjørt med ambulansebåten til Smøla for legesjekk. Natten fikk de tilbringe på Hotell Frøya.

- Det er trist å miste en båt, men det betyr ingenting så lenge besetningen ble berget. Vi er bare glade de klarte å holde hodet kaldt, og fulgte alle instrukser til punkt og prikke. Men det er klart det har vært dramatisk for dem å oppleve dette. Nå vil de bli fulgt opp videre av oss i tiden som kommer.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no