Søndag blir det folkemøte på Mausund. Tema er øyrekkas framtid. Kommunen står som teknisk arrangør, men møtet hadde neppe blitt en realitet i høst uten engasjementet fra Tove Iren Berge Knutsen og de andre deltakerne i «Idedugnad for øyrekka».

- Det tok helt av

- Det tok jo helt av. Så på et vis er jeg overveldet. Men engasjementet er ikke nytt. Jeg er mye på Mausund, og kjenner folk fra de andre øyene. Jeg hører til den generasjonen som ble «tvangssendt» til internatet på Sistranda, og der ble jeg kjent med folk fra hele øyrekka. Disse dukker nå opp igjen på denne gruppa. Det er mange som er opptatt av øyrekka, og av at samfunnene her ikke skal dø ut. Og facebook er veldig bra til slike diskusjoner. Her står alle fram med navn, og man slipper disse anonyme debattinnleggene man finner på nettsidene til Hitra-Frøya og Frøya.no. På facebooksida står folk for det de mener, og vi får en åpen diskusjon, sier Berge Knutsen.

- Vi må få opp øynene

Til helga skal hun heim til Mausund for å delta i, og holde innlegg, på folkemøtet på idrettshuset. Men selv om hun har bodd andre steder hele sitt voksne liv, og de siste 22 årene på Østlandet, så er det ingen nostalgisk drømmer som bruker egen oppvekst fra 60- og 70-tallet som referanse for hva hun tenker om Mausund og de andre øysamfunnene.

- Vi kan ikke bruke det som har vært som noen sovepute. Vi må få opp øynene og se mulighetene. Og det vet jeg det er mange som ser allerede, sier hun, uten at hun ønsker å si så mye konkret om sine egne ideer.

- Jeg må spare det til folkemøtet, sier hun.

Vet hva hun kommer heim til

- Mannen min er også fra Mausund, og vi elsker Mausund begge to. Vi har tatt over heimhusene hans, og de siste fem åra har vi planlagt dette. Men det har ikke bare vært å flytte. Nå er ungene våre flyttet ut fra heimen, og mannen min kommer til å trappe ned arbeidet sitt i løpet av neste år, forteller hun.

Hun vet hva hun kommer heim til. Hun og mannen har brukt å ta turen oppover annenhver måned, sommer som vinter, og de har folk på Mausund. Gjennom familien kjenner hun godt til ståa i øysamfunnet.